Igen .... mint mondottam , érdekes . Tavaly tavasszal párszor jártam Zalaegerszeg felé és a barkákon láttam , hogy előrébb jár a tavasz ...bár lehet hogy ebbe a fajtajelleg is belejátszik . Zalaegerszeg előtt láttam az út mellett egy kis barackost , na az nem járt előrébb mint nálam . Szóval a mikroklíma nagyon fontos szerepet játszik ebben a dologban . Egy dombtető , vagy egy hűvösebb fagyzúg megteszi a hatását . Tőlem légvonalban 1,5 km-re levő területen is van a virágzásban vagy 4-5 nap eltérés . És valóban , ha fűzfák alá telepítik a fénymérőt , lehet hogy nem lesz reális a mérés ... .
Tényleg jól megtermett fügefa , mondjuk ilyen nálunk is van , de tény , hogy a téli kemény fagyok is jobban megtalálják a mecseki környéket , mint Zalát .
Visszatérve a gyümölcsökre , szerintem sem szabad hinni a " nagy öregek" -nek , hogy ez nem jó meg az nem jó , ki kell próbálni . A szomszéd csináltatott talajvizsgálatot , hogy mit érdemes ültetni , ő dióra gondolt , na azt én sem javasolnám neki , de a szilván meg a meggyen kívül nem javasoltak mást , és láss csodát szépen megterem a barack is . A kajszival a fagy miatt kissé kínlódni kell , de talán új fajtákkal lehet majd operálni .