Szia!
A története a következő: a hajó nagyon masszív szerkezet, nagyon jó tengerállóságúként írják le. Tervezője eredetileg minden részletébe ezt a szilárdságot tervezte be, de a gyártó az árboc környékének kialakítását gazdaságossági okok miatt megváltoztatta. Így aztán a Vegák közismert problémája, hogy - jellemzően - az állókötélzet erős megfeszítése esetén az orrkabin ajtaja feletti támasztógerenda kissé meghajlik. Merthogy az árboc alátámasztása nem fut le a tőkesúlyig. Én ezt azon vettem tavaly észre, hogy az ajtó szorult. Először azt hittem, hogy a gerenda burkolata vetemedett valamiért, de most már egyértelmű a hiba. Ez a gerenda egyébként részben az elválasztó falra, részben az ajtófélfákra támaszkodik, és ezek viszik át az erőt az alsó héjra.
Ennek van egy javítási módja: a gerendát visszanyomják, majd arra a felére, ahol van egy szellőző légszekrény és egy takarólemez (az orrkabin), acéllemezt, vagy valamilyen nagy merevségű anyagot, lemezt rögzítenek.
Azt nem tudom, ez hogyan válik be, milyen esetleges utólagos deformációk várhatók, és hol. Meg úgy egyébként van-e konkrét tapasztalat ez ügyben.
Ez az a hely, ahol meg kell erősíteni (egy típus-azonos hajóból):