Helyes, vitassuk meg a dolgot.
1. Nekem utoljára a Versenyhivatal írta azt, hogy ha valami nem tetszik, akkor menjek máshoz. Biztosan hozzájuk..., vagy a p..-ba. Leginkább arról van szó, hogy a bankok hatalmas nyeresége részben a betéti- és hitelkamatok közötti hatalmas résből adódik, részben különféle fix díjakból. Nagyon nehéz a bankok közötti választás, mert számtalan paraméter között kellene választani - és ezek a paraméterek megállás nélkül mozognak. Igencsak elvi lehetőség, hogy ha pl. az OTP megemeli a készpénz-kifizetés díját, akkor átmegyek mondjuk a Unicbankhoz. Maga az "átköltözés" sem olcsó mulatság: nekem például hónapokba telt, míg meg tudtam válni az OTP-től. Tehát hiába választom az OTP-t január 1-én úgy, hogy akkor neki a legjobbak a kondíciói, április 1-én egy másik bank lehet a nyerő. NAGYON elvi kérdés tehát a hurcolkodás.
2. Alaposabban szemügyre kellene venni a különböző fix díjak, jutalékok konkrét mértékét. A napokban az egyik vezető bankban kevesebb, mint 40 USD-t transzferáltam át a forint számlámra és ezért 12 USD díjat fizettem. A pénzt nem kellett kötegelni: a netbankon intéztem az ügyet. Tehát a különböző fix díjaknak semmi közük a ténylegesen elvégzett munkához.
3. A magyar bankok pl. százalékos jutalékot számítanak fel az átutalt pénz után (pl. külföldre). A díj az utalt összeg bizonyos ezreléke. Nos: az átutalás mögött mindig ugyanakkora munkavégzés áll - mire föl a százalékos mérték? Csak nem arról van szó, hogy a bankom velem "vállalkozik" - és amikor sírunk, akkor én fizetek, amikor nevetünk, akkor meg osztozunk? Erre pl. a PSZÁF sem tudott semmit mondani aozn kívül, hogy akkor menjek más bankba.
Lenne