BringasLevy Creative Commons License 2009.03.21 0 0 1457
"Neked igen. Mert szerencséd volt, és odaszülettél ahol együtt van a haza és az otthon."

Akkor, mikor megszülettem, Magyarország volt a hazám. Most másutt élek. Most másik ország a hazám. Ide jövök haza, miután meglátogattam a szüleimet, barátaimat, Magyarországon.
Teljesen világos számomra, hogy bár magyar állampolgár vagyok, nem Magyarország a hazám, nem az az otthonom, mert nem ott élek. Lehet egyszer vissza fogok költözni és akkor újra az lesz a hazám/otthonom, de most nem úgy van.

"Ha valaki Magyarországról hazamegy Erdélybe az otthonmaradt családjához, azután hazamegy Budapestre, mert ott él, dolgozik, ott van az otthona és a csalája másik része, akkor az hogy is van?"

Úgy gondolom, hogy mindenkinek ott van a hazája/otthona, ahol életszerűen tartózkodik. Még akkor is, ha szíve máshová húz. Én azt tartom mindennél fontosabbnak, hogy az emberek az otthonukban/hazájukban minél gondtalanabbul, boldogabban élhessenek. Így az Erdélyi magyarság jelenleg Romániában élhessen így. És ebbál a szempontból bizony teljesen mindegy, hogy Székelyföld autonóm, esetleg Románia, Magyarország, vagy Kanada területére esik. Az összes lehetséges megoldás szülhet elégedetlen és elégedett Székelyeket egyaránt.

Magyarország feladata, nem az autonóm, törekvések segítése kellene legyen, nem könnyebb állampolgársági kérelem biztosítása, hanem diplomáciai eszközökkel kell elősegíteni, hogy az ott élő emberek (nem csak a magyarok) minél jobban élhessenek (nem csak anyagi értelemben).

Pl. Ha híre menne (der semmi képen sem hivatalosan), hogy azon cégek élvezhetnek majdan előnyt a magyarországi út és autópálya építésekben, akik tevékenyen részt vesznek az erdélyi autópálya építésben, az egy ilyen dolog.

1. Minden cég még érdekeltebb lenne, hogy tendert nyerjen, ezzel segítené a román gazdaságot is, ami által jobb tárgyalási pozícióhoz jutnának diplomatáink.
2. Erdély könnyebben jutna autópályához, ami lendítene az ottani gazdaságon, ezáltal az emberek életszínvonalán is.
3. Magyarország pedig olyan valakivel építtetne, akinek ismeri a referenciáját van betekintése az árakba. Valamivel jobb alkupozíció.
4. A győztes útépítő, pedig 2 projekthez jut egy helyett. Azt hiszem, mindenki jól járna.

Egy ilyen eset, nem. De egy ilyen tendencia, ilyen barátságos lépések sorozata, óhatatlanul békességhez vezetne az érintett országok között. Egy ilyen trend után még a véres szájúbb nacionalisták sem tudnák hihetően azt mondani, hogy Magyarország ártani akar a környező népeknek.
Előzmény: alias78 (1455)