A R. téri teljes videó "manipulált", méghozzá a szó többszörös értelmében.
Egyrészt teljes bemutatott terjedelmében el van távolítva róla az időjel, nagy valószínűséggel a képkocka bal oldali és felső sávjának eltávolításával (mert valószínű, hogy "beégetett" időjelről van szó) és egy az eredti PAL szabványú képméretet visszaadó szimmetrikus fekete képkeret hozzáadásával. Szakmai magyarázatát ennek nem hallottuk, nem is érthető, hacsak közvetlenül nem ez volt a szándék. Akkor viszont a szándék érthetetlen, ui. tanúk kereséséhez a pontos idő is hozzátartozik szerintem.
Másrészt, az első számú manipulációnak köszönhetően az egymás után rakott képsorok közötti időbeli összefüggés, egymásutánisága teljesen bizonytalan lett. Az (egy kivétellel) biztosnak mondható, hogy nem közvetlen egymást követő felvételrészleteket láthatunk, újfnet nem érthető a szakmai indok vagy a szándék. A kronológia esetleges felcserélése önmagában is alkalmas manipulációra.
Harmadrészt, éppen azon két képsor közt, amelyek szekvenciában egymásutáninak tűnnek, a képkocka méretén még további vágást csináltak és az eredő még kisebb képméretet visszanagyították a megelőző képkocka "hasznos" méretére. Ennek szakmai magyarázata homályos, viszont függetlenül az extra képkocka-kurtítás végrehajtási minőségétől, mindenképpen szembeötlő marad, mivel egy kvázi visszazoom, vagy -nagyítási effektussal jár az éppen látható képrészletekre nézve.
Az egyetlen bennmaradt (és a mögöttes szerkesztői szándéknak a mi értelmezésünk szerinti verziója szerint) nem kívánatos képkocka a táskának látszó de nagyon bizonytalan valamivel a korláton nagyon valószínű, hogy technikusi baleset eredménye. Az az egyetlen képkocka szabad szemmel, folyamatos visszanézéskor nem tűnik fel. Ha a technikus első szerkesztési műveletként az időjelet vette le az eredetiről és utána kellett ezt az átmenetet megoldania, a képkocka sorszáma alapján tudta csak megcsinálni, időjele nem volt a képen, a szerkesztő program saját timeline kódja meg ki tudja, mit és mennyire pontosan mutatott. Szóval, én simán el tudom képzelni, hogy az extra vágás induló képkockáját elnézték és emiatt maradt 1 db kivágatlan kocka is. Utólag normál sebességen visszanézve pedig már nem tűnt fel senkinek.
Valalmit el akarnak palástolni ott a korlát mellett, hogy mit, arra csak tippjeink lehetnek. Remélem, egyszer még megtudhatjuk.