Arnie1975 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1353

Üdvözlet Mindenkinek!

Régóta passzív olvasója vagyok a fórumnak, eddig csak "szívtam" magamba az infokat. Jó a fórum, sok hasznos információ és segítőkész ember gyült össze.

Mi jelenleg építkezünk, már a tervezés időszakában olvastam a faelgázosító kazánról és akkor eldöntöttem, hogy nekem ilyen rendszer kell. Gázt nem is vezettettem be. Még nem laktam családi házban, ez lesz az első.

A fűtési rendszer alapcsövezése a napokban fog elkészülni, így nekikezdenék a rendszer megvásárlásának. Egy 25 kw-os kazán lesz (+puffer), a szerelőm hőigényre ennyit számolt, de nem vette figyelembe a tervezett szigeteléseket. A ház két szintes: egy félig pince, félig szuterén (lejtős telek) + földszint jellegű épület. Nettó 2x100 m2.

A pinceszinten kerekítve 68 m2 lenne fűtött: garázs (temperálva 1 radiátorral), közlekedő (tempe-fűtött 1 radiátorral), mosókonyha (tempe-fűtött 1 törülközőszárítóssal), apartman+fürdő (tempe-fűtött 2 radiátor és 1 törülközőszárítós).

A földszinten kerekítve 97 m2 lenne fűtött: két félszoba (1-1 radiátorral), 1 szoba (1 radiátor), közlekedő (1 radiátor+padlófűtés), fürdő (1 törülközőszárítós+padlófűtés), wc (1 radiátor+padlófűtés), nappali+étkező+konyha egyben (2 radiátor+ többkörös padlófűtés).

A padlásfödémre 25-30 cm kőzetgyapot, homlokzatra 10-12 cm polisztirol szigetelést tervezek, míg a földszint aljzatba 6 cm + alulról pincefödémre 5 cm van/lesz. Ablakok műanyagok, 1.0-ás üveggel. Fal pinceszinten 38-as beton pincefalazó, földszinten 38-as Leier.

A hosszú bevezető után kérdezem, hogy szerintetek elég lesz biztosan a kazán? Persze mellé én is szeretnék valamikor egy kéthőcserélős indirekt tárolót (HMV) szolár+kazán csatlakozással. Arra is rá tud majd dolgozni nehézségek nélkül?

Puffer méretére van ötletetek? Ökölszabály szerint (kw-onként 50 liter) olyan 1300 literes kellene. Sok, kevés?

Végezetül ferland-tól kérdezem, hogy mindent (kazán+kiegészítők) a Huszár úrtól szereztél be? Ha nem titok, mennyibe fájt? Le tudnád írni, hogy a pöpec rendszered konkrétan milyen kiegészítőket tartalmaz a kazánon kívül? Én is jól ismerem és Tőle szeretném megvenni a rendszert.

Köszönettel: Arnie