Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2009.03.18 0 0 3140
Kilroy

Zenszufi/Zenszunni

A Dűnében és a sorozat kötetében a legtöbb helyen valóban Zenszunni (vándorok) néven szerepelnek, azonban a Zenszufi kifejezés is feltűnik a Káptalanházban, a Zenszunni mellett. Ha jól emlékszem, javarészt csak a fejezetprológok esetében jelenik meg ez a megkülönböztetés, illetve az Eretnekeiben és a Káptalanház egyes helyein párbeszédek közben említik a szúfikat, vagy az azt kísérő gondolatokban. Mint mondtam, a Valhalla kiadásában ez megfelelően volt fordítva, csak a "korrigálás" esetében esett át eme változáson.

Szerintem volt jelentősége annak, hogy eme megkülönböztetést tette Herbert Mester.

Hogy lássuk miről is van szó, a példák:

The person who takes the banal and ordinary and illuminates it in a new way can terrify. We do not want our ideas changed. We feel threatened by such demands. "I already know the important things!" we say. Then Changer comes and throws our old ideas away.
The Zensufi Master

Az, aki fogja a banálist, a mindennapit, és új megvilágításba helyezi, rettegést kelthet. Mi nem akarjuk, hogy eszméinken változtassanak. Fenyegetésnek érezzük az ilyen követeléseket. "Már tudom a fontos dolgokat!", mondjuk. Aztán jön a Változtató, és félredobja régi ideáinkat.
A Zenszufi Mester

Uproot your questions from their ground and the dangling roots will be seen. More questions!
Mentat Zensufi

Rántsátok ki kérdéseiteket a földjükből, és meglátjátok a csüngő gyökereket. Az újabb kérdéseket.
Mentát Zenszufi

You cannot manipulate a marionette with only one string.
The Zensunni Whip

Egy marionettbábut nem lehet egyetlen szálon rángatni.
A Zenszuni Korbács

Ultimately, all things are known because you want to believe you know.
Zensunni koan

Végső soron minden dolog ismert, meri azt akarod hinni, hogy ismered.
Zenszunni koan

Answers are a perilous grip on the universe. They can appear sensible yet explain nothing.
The Zensunni Whip

A válaszok veszedelmes fogódzók az univerzumhoz. Értelmesnek látszanak, mégsem magyaráznak meg semmit.
A Zenszunni Korbács

Paired opposites define your longings and those longings imprison you.
The Zensunni Whip

Párba állított ellentétek határozzák meg a vágyaidat, és ezek a vágyak börtönbe zárnak.
A Zenszunni Korbács

Nem értem a változtatás okát. Az egységesítés nem azt jelenti, hogy az eredeti kifejezés régebbi, adekvát fordítását megváltoztatjuk, elhomályosítva az angol eredeti jelentését. Hisz maga a dr. Torkos Attila hivatkozik arra hogy milyen fontos a kifejezések helyes közlése ilyen összetett művek esetében, mint a Dűne-saga, akkor nem értem, mire fel a változtatás.

Inkább arra lennék kíváncsi, hogy az előbbi kommentben foglaltakkal kapcsolatban ki mennyire ért egyet.
Előzmény: Kilroy (3139)