Ez a két fajta még nem termett , őszi és mostani ültetés . A Rich Ladyt hozhattam volna az ősszel is , de az érésideje miatt nem gondoltam . Most viszont kipróbálom a Redhaven ...mellé , kiváltására .... .
A nektarinokat ezek szerint másként értékeljük . Valóban általában kisebb méretet lehet elérni a nektarinokkal , de ez nálam nem szempont . Én alapból nem szeretem a nagyon nagy barackokat , nehéz kezelni , kilóg a ládából , könnyen sérül , nehéz eladni ...stb . Nálam sokkal fontosabb a megfelelő , stabil termőképesség , az egyenletes alak, színeződés , méret , és az érésidő , hogy a lehető leghosszabban tudjam szedni . Aztán vannak különlegességek is . Pl: Earlyscarlet , ami egy apró gyümölcsű fajta , kb Redjune méret , de igazán különlegesen édes zamatos fajta és a gyümölcshús állaga is különleges , A fán szinte megaszalódik ha rajt hagyjuk . Persze ebből nem telepítek 100 számra , de érdekességképp elfér .
Hogy mekkora méretet lehet kihozni ??? Elvileg lehet nagy nektarint is csinálni , érteni kell hozzá . A lényeg , hogy a fa termőerejét , a termés mennyiségét , a lomb méretét kellő időben , kellő mértékben szabályozzuk . Tehát egy tápanyaggal jól ellátott erős fából induljunk ki . Aztán a termést úgy ritkítsuk , hogy kevés legyen , de a fa ne forduljon át vegetatív növekedésre , vagy ha ezt tenné akkor a lombozatot is ritkítsuk . Ezzel lehet variálni , persze mindenki saját felelősségre . A nagy méretnél előfordulhat a magrepedés a hirtelen növekedés miatt , sőt a nektarinoknál e mellett előfordulhat , hogy a gyümölcs hús is megreped , innen kezdve kuka a dolog . Amúgy a most éppen kapható Fayette nagy gyümölcsű barack hírében áll .
A körtéből elvileg lehet .... bár nem az enyém , de ha egyszer erre jársz , szívesen összehozlak a gazdájával és szerintem adna belőle .
Itt elég sok infot lehet kapni , színről méretről is , érdemes ránézni ( regelni kell )
http://plantgest.imagelinenetwork.com/colture.cfm?idcolt=64