Először is, a jó kávé nem instant.
Másodszor, jó kávé drága.
Aki jó kávét akar inni otthon, az kénytelen venni egy espresso gépet, ami minimum 20e Ft (a gyenge minőség), továbbá vagy adagonként csomagolt pod-os (E.S.E.) kávét (80Ft/adag), vagy pedig egy tárcsás őrlőt, ami min. 35e Ft.
Ha megfelel neki a hosszú kávé, és nem a csúcsra törekszik, akkor megteheti azt, hogy vesz a boltban egy jobb minőségű őrölt kávét, és azt elkészíti french press-ben (pumpás kávéfőzőben), vagy kotyogóban ill. kotyogó elven működő elektromos kávéfőzőben. Az őrölt kávé azonban a felbontás után 1 nap alatt lényeges mértékben elveszti az aromáit, ezért ha ezt az utat válasszuk, érdemes beszerezni egy vákuumozható tárolódobozt, ami kicsit javít a helyzeten.
Ebben az esetben azonban reggel több mint 5 percet vesz igénybe a kávékészítés folyamata, amire nem mindenkinek van ideje, ill. türelme hozzá.
Ha valaki az első verziót választja, azaz beruház egy espresso gépre, akkor a legrövidebb készítési idő 2 perc, de ekkor még nem beszélhetünk csúcsminőségről, mivel nem elég 2 perc ahhoz, hogy megteremtsük az ideális feltételeket egy jó espresso elkészítéséhez. (pl. hőmérséklet..)
Tehát aki a lehető leggyorsabban szeretne reggel "friss" kávéhoz jutni, annak marad az azonnal oldódó instant kávé, amihez csak vizet kell melegíteni, összekeverni, és már fogyasztható is. Persze, hogy a 3 az 1-ben a leggyorsabb, de a topikban elsősorban azokról az instant kávékról szeretnék információkat kapni-adni, amelyek nem tartalmaznak más összetevőket.