A bölcsészet és a társadalomtudomány nem ugyanaz. Az előbbi területére tartozik a filológia, a történeti tudományok, az irodalom és a művészetek, továbbá a filozófia. De ezek önkényes elválasztások. Pl nem is tudom, hogy a pszichológiát, amely, a szociológiához és a közgazdaságtanhoz hasonlóan, a filozófiából alakult ki, nem is olyan régen, most hová sorolják.
Én nem tartom magam tudósnak. De azok a tanulmányok, amelyeket folytattam, egy fontos képesség hasznosításához hozzájárultak. Ti. elég jó hatékonysággal találom el mások gondolatait. Vagyis a helyzetükből, a jellemükből és objektív kényszerekből ki tudom következtetni (nem deduktíve, inkább induktíve), hogy mit fognak mondani vagy cselekedni egy adott helyzetben. Nem száz százalékban, de tűrhető hatékonysággal. Tehát pl. tudom, mit fog mondani a tárgyalópartnerem, akihez tárgyalni megyek, tehát azt is tudom, mit kell nekem mondanom, tehát kontrollt biztosít nekem a tudásom a valóság bizonyos aspektusai fölött -- pont úgy, ahogy a mérnöki tudományok segítségével megépíthetsz egy hidat, tehát kontrollod van a fizikai valóság felett.
Ez tiszta bölcsészet és szociológia, azonban nem mágia, mert bárki megtanulhatja.