Arra célzol, hogy magasabb IQ kell a matematizált tudományokhoz?
Jelenleg a TTK-n a legalacsonyabb a felvételi pontszám. És hol a legmagasabb?
Nem hiszem, hogy itt a topikban írók közül -- bár nem tudom, kinek mi a végzettsége -- a bölcsész-diplomával rendelkezők alacsonyabb IQ-val rendelkeznek, mint a mérnöki diplomával rendelkezők. De ezt ugye elég egyszerűen ki lehet próbálni, egy sztenderd teszt kitöltésével.
Én azt gondolom, hogy a tudomány attól tudomány, hogy előre tud jelezni bizonyos dolgokat. Ha a viselkedésedet előre tudjuk jelezni, annak alapján, hogy megfigyeltük és elemeztük, amilyen vagy, az tudomány, noha nem matematizált.
A társadalomtudományokban persze sokkal nehézkesebb az előrejelzés, mint egy newtoni fizikai törvénynél, de abban már nem vagyok biztos, hogy a mondott sztochasztikus rendszerekben nagyobb biztonsággal tudunk előrejelzéseket tenni, mint a társadalomtudományban.
A történelemírást és a filozófiát én ebben az értelemben nem tartom tudománynak, mivel előrejelzéseket nem képes tenni, illetve értelmetlen ennek felvetése. Tehát sosem lehet teljes bizonyossággal verifikálni vagy falszifikálni az állításait. Ezek a művészetekhez állnak közelebb, a szimbolikus világunkat építik. Ettől még a történelemtudománynak és a filozófiának is vannak szabályai, és ha valaki ezeket megszegi -- mondjuk forrást hamisít, vagy összekever két embert, vagy nem bír egy szillogizmust végiggondolni --, az nem jó történész vagy filozófus, illetve egyáltalán nem nevezhető történésznek vagy filozófusnak.
Mellékszál, de érdekes lehet, hogy a filozófia és a tiszta matematika rendkívül közel állnak egymáshoz, a gyökerük is hasonló, és a szimbolikus logikán keresztül sok ponton érintkeznek is. A szimbolikus logika és egyéb logikai nyelvek és rendszerek nélkül pedig nem létezne például számítástechnika.
Szóval, akkor mi van?