pindiy,
Amit írtam azt a kedvetekért neveztem összesküvéselméletnek, mert annyira szeretitek ezt a szót.....a probléma vissza mén odáig, hogy determinisztikus é vagy sztochasztikus é a világ....egyébként a sztochasztikus esetben, az idő folyamán a világ minden pillanatban különböző állapotba van
Azt hiszem, nem láttad át a dinamikus összeesküvéselméletleírásom lényegét, amely nem a feltételezett összefüggések szempontjából közelítve definiál, hanem azoknak a metaszintű rendszerjellemzőknek a szempontjából, amelyeket a leíráshoz vezető levezetések illetve az elmélet megvitatása során alkalmazott eljárások mutatnak meg.
Nem vitattam, hogy a világ minden eseménysora gond és lelkiismeretfurdalás nélkül modellezhető akár úgy is, hogy az egész córeszért egy exobolygóról jött mutáns felel, aki hol egyik, hol másik politikus bőrébe bújva módosítja annak tudatállapotait, hogy a végén a kivérzett Földre telepíthesse a spóráit. Vagy úgy, hogy a szsbadesésért láthaatlan lila malackák felelnek, akik minden alkalommal külön-külön ráülnek a magasban elengedett tárgyakért, de csak én látom őket, senki más sem, és így tovább, a kígyóisten felszáradni készülő könnyeiben kijegecesedő univerzumig.
Ezek önmagukban teljesen korrekt modellkísérletek, rendelkezhetnek bizonyos leíró potenciállal és korántsem zárhatóak ki teljes bizonyossággal.
A probléma ott kezdődik velük, amikor eltekintünk attól, hogy ezek modellek, és mint ilyenek, léteznek bizonyos általános eljárások és követelmények, a falszifikálhatóságtól az Occam borotvájáig, amelyek végigfuttathatók rajtuk, és ennek alapján a többi konkurens modellel összevethetők és nagy valószínűséggel alul fognak maradni emezekkel szemben.
Illetve, hogy az általunk felhasznált tényanyag az alapjukul szolgáló következtetési modszerekkel egy lépéssel pontosan az ellenkező állítás biozonyításába fordítható.
És hogy amit csak divergens és cirkuláris érveléssel lehet megvédeni, az a tézis nem alkalmas a világot rendező deduktív logikai rendszer kiindulópontjául, akkor sem, ha a megvalósulásának az eshetősége nem nulla.