"Meggyőződésem, hogy nem „cselekedni” kell (szemben a divatos prédikációkkal), hanem érteni kell. A jelenlegi helyzetben is. Nem megérteni (mert az mindig kérészéletű, ráadásul súlyos csalódásokhoz vezet), hanem érteni (igekötő nélkül).
A „rendezni végre közös dolgainkat” imperatívusznak nem úgy van értelme, mondhatnám: úgy nincs értelme, hogy na akkor üljünk le végre már, és rendezzük el közös dolgainkat"
Azt hiszem, hogy itt speciel tévedsz. A JA idézet - gondolom ezt te is pontosan tudod - így folytatódik: "ez a mi MUNKÁNK; és nem is kevés". Tehát JA is bizonyos értelemben vett cselekvésről beszél, még akkor is, ha nyilvánvalóan elsősorban szellemi cselekvésről, amit nevezhetünk akár értésnek, de nevezhetünk a dolgokkal való szembenézésnek, vagy még inkább - és én ezt hiányolom leginkább a magyar (szellemi) közéletből - a múlttal szembenézésből következő katarzisnak.
Az előbb egyébként arra gondoltam, hogy vannak tudatos (politikai) manipulátorok őket tekintem gazembereknek, attól függetlenül, hogy a politika nyilván a manipulálás művészeteként is felfogható, és vannak olyan torz gondolkodású emberek, akik könnyen válnak a manipuláció áldozataivá. Őket tekintem ebben az értelemben betegeknek, mert nem képesek felismerni, hogy manipulálják őket.