"Ha ott él másfélmillió ember egy tömbben ( nem annyi és nem egy tömbben...) akkor azok azt választanak meg az önkormányzataikba, akit akarnak..."
Én meg azt állítom, hogy legalább annyi, és egy részük ráadásul, a székelyek még tömbben is élnek. Persze ez is csak idő kérdése, mert a román állam minden területen igyekszik az önálló életüket megnehezíteni.
"...az állam meg azt küld állami alkalmazottnak, akit akar."
A diktatúrákban ez általában így működik, a demokráciákban meg általában megválasztják a megyei képviselőket is. Románia egyre jobban letér erről az útról, mivel a magyarok nyakára - mintegy helytartóként - román nemzetiségű, párthű katonákat ültet.
"Jogukban áll egyébként a saját kulturájukat művelni, Magyarországon tanulni..."
Hülyeségeket beszélsz, de mindegy.
Hol van jogukban a magyaroknak a kultúrájukat művelni? Ha van pénzed, akkor meg természetesen tanulhatsz Magyarországon, sőt Amerikában is. Ez nem jog pupuka, ez egy lehetőség, ami erősen anyagi jellegű dolog.
De nekem azt mutasd meg, hol van az lefektetve, hogy a romániai magyarságnak törvények biztosítják a saját kultúrájának ápolását, az anyanyelvhasználathoz való jogát, az anyanyelven történő oktatáshoz való jogát az alapoktól a legfelsőbb intézményekig, és még sorolhatnám. Ezt mutasd meg nekem, és már el is dugultam.