Szia!
Az én gyerekeim közül a két legidösebb két nyelvü, (ir , olvas is magyarul), a többi màr csak ért; de àltalàban egyik sem akar màr magyarul beszélni. Amikor a nagyok kicsik voltak, itthon mindig csak magyar szot hallottak (a papa is magyar), ezért pl. a lànyom mikor ovodàba ment egy szot sem értett franciàul. (az ovonö pedig haragudott rànk). Nehéz idöszak volt ez nekik, de a példa mutatja, hogy miutàna többiekkel màr nem voltunk olyan szigoruak a magyar nyelv terén, elöször csak egymàs között, késôbb pedig hozzàm is franciàul kezdtek el beszélni, most màr tul nehéz nekik megtalàlni a magyar szavakat, s nem vesznek semmi eröt magukon. (azért én igyekszem magyarul beszélni hozzàjuk).
A te eseted màs, mert gyerekeidnek apja francia. Màr az is haladàs, hogy nincs ellene annak, hogy magyarul beszélj velük. Nekem volt több ismerösöm (magyar nök, francia férjjel), akiknek a férje megtiltotta, hogy magyarul beszéljen a gyerekekkel. Bizonyàra a francia kultura felsöbbrendüségére hivatkozva. Legjobb baràtnöm férje is francia, egyszem lànyuk màr 25 éves és beszél magyarul, mert baràtnöm nem hagyta magàt befolyàsolni. Szerintem ha Te magyarul beszélsz a lànyokkal (megtanithatod olvasni is magyarul), s rendszeresen hazajàrtok, hogy magyar nagyszüleikkel is talàlkozzanak, akkor nem fogjàk elfelejteni a magyart. De hogy szeressék is a magyar nyelvet és kulturàt, ahhoz azt kell làssàk, hogy Te is szereted és àpolod, s akkor Téged fognak utànozni. Mindez persze nem jelenti azt (meg kell nekik magyaràzni késöbb,ha màr értelmesek), hogy francia gyökereiket ne szeressék, az teljesen természetes, föleg, hogy itt születtek. Viszont minden, ami francia az automatikusan jön: közösség, iskola, tv stb, tehàt nagyobb hangsulyt kell fektetni a magyar dolgokra.
Jaj, ezt a rokonok közötti hàzasodàst szörnyünek tartom én is. Nekik pedig ebben nincs semmi megdöbbentö, a szerelem mindennél fontosabb (mondjàk). Nem is csoda, hogy az összes kiràlyuk idiota vagy beteg volt.
Milyen az a "francia orr", amiröl beszélsz?
Képzeld, amikor én kijöttem, különcnek szàmitottam, hogy gyantàztam a làbamat. A francia nôk nem epilàltàk magukat. Nem véletlen, hogy en olyan régen még Julia Roberts is azzal mentegetözött (amikor egy paparazzi lefényképezte, s szörös volt a honaalja), hogy: "na és, a francia nök nem szörtelenitik magukat!" hahaha!
Tudnék mesélni sokat...