Kedves Lakók,
Én ugyan nem lakok a házban, csak belenéztem a fórumukba, de mivel több hasonló szituációt éltem már át, megosztanám Önökkel, hátha segít.
A Tht. sajnos nincs felkészülve azokra a beruházásokra, amelyek több ütemben épülnek fel. Jelenleg Társasház kizárólag akkor jöhet létre - jogi értelemben! - ha a ház megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt és megtörtént az albetétesítés is. ennek pedig alapfeltétele az összes ütem elkészülte.
Mivel azonban a helyzet gyakran az - mint Önöknél is - hogy az első 1,2 tb ütem lakói már a házban laknak, mikor még zajlik az építkezés, ezért a beruházók kétféle dolgot szoktak tenni:
a.) leszerződnek egy céggel az üzemeltetésre, és előírnak a lakóknak (akik ekkor még nem tulajdonosok, csak tulajdonosi várományosok) egy bizonyos összeget amivel működtethető gazdaságilag a ház a társasház megalakulásáig.
b.)kvázi létrehozzák a társasházat (jogellenes, de láttam már rá pédát - és szerintem ez történt Önöknél is) és a szintén általuk megbízott üzemeltetővel működtetik Ez a "normál" működés azonban gyakorta álságos és kizárólag a beruházó érdekeit védi.
Ami fontos: a beruházó ilyenkor jogilag még 100%-ban tulajdonosa az egész háznak, tehát bármikor élhet és viszaélhet ezzel a jogával a Társasházzá alakulásig!
Amit tanácsolni tudk, hogy a lehetőségeikhez mérten ellenőrizzék a megbízott Közös Képviselőt, hogy amikorra eljutnak a Társasház alapításig , és új KK választásig ne halmozzanak fel adósságokat.
Mindenképp célszerű versenytárgyalást kiírni KK választásra, hiszen így olyan céggel dolgozhatnak akit Önök választanak és nem a beruházó.
Üdvözlettel:
Végh Attila
www.mwinvestments.hu