windom earle-ke Creative Commons License 2009.03.12 0 0 8612

"....Nem alfi, nem így van. A nyomozásnak először is arra kell irányulnia: történt-e bűncselekmény. Tettesről ebben a szakaszban még szó sincs, ismeretlen tettesről sincs....."

A feljelentés, vagy-és az elsődleges intézkedések során rendelkezésre álló adatokból, azért el lehet dönteni az esetek jelentős többségében, hogy fenn áll-e a bűncselekmény gyanúja....ha nem akkor még van a feljelentés kiegészítés jogi intézményének lehetősége (bár lehet ebben az esetben mivel volt már egy közig eljárás folyamatban ez nem lett volna szerencsés), így két lehetőség maradt a feljentés elutasítása, vagy a nyomozás elrendeléséről feljegyzést készíteni és az eljárást lefollytatni..

Szóval szerintem nyomozást inkább akkor indítanak és folytatnak ha már fenn áll a bűncselekmény gyanúja..az persze előfordulhat az eljárás során, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény, vagy éppen egyéb adatok miatt nem állapítható meg a bűncselekmény gyanúja...tehát az én álláspontom szerint a kettő azért párhuzamosan megy, mármnt  a tényállás teljes felderítése, illetve  - esetleg ismeretlem - a tettessel szembeni nyomozás.

Legalábbis a törvényből ez olvasható ki...de végül is lehet egyet beszélünk....sőt biztos

Nekem úgy rémlik, hogy az édesapa a fővárosifőügyészség felé tette meg a feljelentést és ez a szerv utasította el, gondolom a 174.§. b. alapján. Ezt panaszolta meg az apa és ennek adott helyt a feletes ügyész Legfő... azzal hogy hatályon kívül helyezte a fővügy. elutasítását és nyomozás elrendelésére utasította. Abban bizonyos vagyok hogy a legfőbb átiratában kifejtették, hogy milyen bűncselekmény megvalósulására "látnak-láttak" gyanút. Az más kérdés hogy a fövügy a rendőrséget jelölte ki a nyomozás lefolytatására....de ez így  van rendjén...

Nyomozás megszüntetése...hm ha az miatt szüntetik, meg hiogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg  bűncselekmény elkövetése..akkor erre az ügyészség jogosult... illetve a nyomozást felügyelő ügyészség jogosult....

Alfredoo :

íHa a szakértő és egyéb adatok az idegenkezűséget kizárják, akkor nehéz lesz ismeretlen tettes ellen megszüntetni az eljárást, főképp emberrablás miatt....

a franc tudja....de elég furcsán jönne ki...bár lehet hogy ez fog történni...de akkor igen kiváncsi lennék a megszüntető határozat indoklására....no azt már a nyomozóhatóság is meghozhatja....

Előzmény: pernahajder (8585)