halkergető Creative Commons License 2009.03.12 0 0 8602

Scavolas olvtárs, egyszer már kérdeztem, de miután igazán hitelt érdemlő választ akkor nem kaptam, ismételten kérdezem:

Van-e olyan elvégzett kutatás, amelynek eredménye azt bizonyítja, hogy a folyó Dunából azonos pontról, de különböző időben, különböző vízállásnál, különböző - pl. az áramlást - befolyásoló tényezők mellett* a kovamoszat tartalom (összetétel?) mindig azonos?

* Gondolok itt arra, hogy pl. a felsőbb szakaszon valahol épp végeztek valamilyen partrendezési munkát, vagy telepítettek egy kőhányást, vagy a mintavétel felett párszáz méterre lehorgonyoztak néhány uszályt, vagy a mintavétel előtt néhány perccel éppen elment azon a szakaszon egy nagy személyhajó (pl. a Steaua Delteii), vagy egy jó nagy "vízhúzó" teherhajó (pl. a bulgár kaminoszállítók valamelyike), vagy más, hasonló tényezőre.

Mert hogy ebben a kovamoszat azonosságban a Dunára vonatkoztatva bizony én nem hiszek, csak akkor, ha ezt valamilyen igazolt, és a tudományos kutatás kritériumainak megfelelő vizsgálat bizonyítja.

(Természetesen a fenti kérdésem nem vonatkozik a kisebb állóvizekre, halastavakra, vagy más "pocsolyákra", illetve az ott végzett vizsgálatok eredményeire!)    

Előzmény: Scavolas (8593)