Egyetértek.
Azzal az egy állítással nem értek egyet, hogy nem keveredik genetikai/rasszista érvelés a cigányok megítélésébe. Olvasd végig a Ki szereti a cigányokat? topikot.
És amiért ezt problémának tartom: mert ha a származás bélyegzi meg az embert, akkor sem esélye, sem oka nincs rá, hogy kiszakadjon a származási közegből. Ha azt kapja az általános iskolában, hogy ő egy szar büdös lopós cigány (vagy cigány kurva), akkor mitől fogja ő a többségi normákat elismerni magára kötelezőnek?
Lehet, hogy a saját történetem nagyon befolyásol ebben a nézetben, de én gyakorlatilag azért menekültem el az országból 1995-ben, mert kiderült, hogy teljesen mindegy, mit csinálok, mondok, írok, kizárólag ősi törzsi gyűlöletek számítanak, amelyek képtelenek az egyént és az ő cselekedeteit akár csak észre is venni. Ezeket az ősi, törzsi gyűlöleteket látom a politikai oldalak működésében is (gyakorlatilag mindegy, mit ír az ember, nem ez dönti el a publicista megítélését), és ugyanezt kezdem látni megjelenni a cigányokról szóló diskurzusban.
Szerintem az egyéni motívumok számítanak, mert egyéni emberek egyéni cselekedetei összegződése az a nagy halom szar, amiben most ülünk, és az egyéni motívumok szintjén minden cigány gyerek számára vonzóvá kell tenni a többségi normarendszert, vonzóbbá, mint az esetleges normaszegésre való felszólítást otthon.