"Most ugye pont arról beszélünk hogy egy maroknyi kánanánita eredetű népesség az egyiptomiak alatt 200 évig szolgaságban élt."
A birodalmi Egyiptomban nem volt ipari rabszolgaság. Az az antik kor találmánya ezer évvel későbbről. Azért nincs ezzel tisztában mindenki, mert a birodalmi Egyiptom történetét az antik korban írták meg és saját korukat vetítették vissza. Ugyanúgy, ahogy Krisztus bírái flamand városi arisztokratáknak vannak öltözve a reneszánsz oltárképeken.
Az antik ipari rabszolgaság esetében nagy tömegben zsákmányolnak egyszerre rabszolgákat, akiket együtt tartanak, és mezőgazdasági vagy ipari nagyüzemekben foglalkoztatják őket. A háborúnak gyakorlatilag elsődleges célja a rabszolgaszerzés. A rabszolgákat vagy az állam zsákmányolja vagy a hadjárat szervezői.
A partiarchális rabszolgaság időszakában mindenki hazaviszi az általafogságba ejtetteket, többnyire nőket és gyerekeket, akiket a háztartásban dolgoztatnak, cselédként vagy szexuális alávetettségben. Ha az egyiptomiak ejtettek a hükszoszok vagy valamely csatlósnépe köréből rabszolgákat, akkor azokat így és ilyen célra ejtették, nem csatornát vagy piramist építeni. (Pláne, hogy a piramisokat több mint ezer évvel korábban építették.)
"Az arab időszakban gondolod"
Nem. Most 200 évnyi időtartamról és nem évezredekről beszélünk. Mondjuk Alexandria alapítása és Kleopátra halála között?"
Görög nyelvű kisebbség be nem olvadásáról beszélsz Alexandriában a ptolemaida időkben? Az az apróság nem zavar, hogy Alexandria, ami akkor a világ legnagyobb városa volt) alapításától mintegy ezer évig görög lakosságú, görög nyelvű volt, a ptolemaida időszakban pedig egy olyan állam fővárosa, aminek görög volt a nyelve, a katonasága és a teljes hivatalnokrétege? Nem az a kérdés, hogy ők miért nem olvadtak be,hanem az, hogy akiket nem olvasztottak be, azokat miért nem?
"NEM. Így indult (talán 50 -100 gladiátor kitörésével) de Spartacus seregét 140 000 rabszolga, jobbára földművesek, báyászok alkották."
Spartacus csapatai először mindenütt a gladiátorokat szabadították fel, a többi rabszolgát csak azért, hogy növeljék a zűrzavart. Vszleg őket lepte meg a legjobban, hogy azok követni kezdték.
"Miért lennének a rabszolgák alultáplátak?"
Mert a rabszolga fogyóeszköz volt. Tenyészteni, jól tartani nem érte meg, mert akkor a "rezsije" se volt kevesebb, mint egy szegényparasztnak. Minden ásatáson onnan tudják, hogy kik voltak a rabszolgák, hogy azoknak a csontozata károsodott a tartós alultápláltságtól.
"A rabszolga vagyontárgy volt, annyit ért amennyi a munkaereje volt. Minnél erősebb annál többet?"
És minél többet eszik, annál drágább. Humanista, munkerő-hiányos társadalmak viszonyait vetíted vissza egy olyan korba, amikor a az ember önmagában semmilyen értékkel nem bírt, az élet szük keresztmetszete a művelhető termőföld, az ivóvíz voltak, nem a képzett munkaerő, mint ma.
"te beszélsz rabszolgákról (én legfeljebb példákat hoztam pl Spartacust) Én szolgaságról beszéltem. Azt nyilván elismered hogy szolgák, cselédek, szegény parasztok voltak csak úgy mint etnikai diszkrimináció."
Tisztában vagy te az ókori Egyiptom társadalmi felépítésével? Nem bántalak, csak kérdezem.
"A logikád ott hibádzik hogy az egyiptomiak rendszeresen foglaltak el területeket és nem irtották ki ott a lakosságot."
Azok a területek a perifériákon volta, nem az ország szivében.
"Pedig nyilván az is veszélyforrás volt."
Nem is sikerült őket tartósan pacifikálni. Tutmozisz flottája az Eufráteszen kivétel volt, nem általános. Egy generációval azelőtt elképzelhetetlen volt, ahogy egy generációval később is.
"Másrészt nem állítottam hogy a héberek hükszoszok lettek volna. Azt állítottam hogy hükszosz uralom alatt bevándorolt kánániták."
Egy egyiptomi szegényparasztnak, akinek kell a föld, annak szemében egy kutya. Ázsiai barbár ez is, az is. Nem egyiptomi, külfölkdről, idegen uralom alatt betelepült. Azt hiszed, érdekel egy észtet, hogy a szomszédjába telepített ruszki az nem orosz, hanem belorusz? Nem igazán. Ugyanúgy utálja, mindent megtesz ellene, ami hatalmában áll. A kormánytól az utolsó trafikosig.