Nemrég voltam szlovákiában. Elég rendszeresen járok át, mert van ott rokonom. Ez az itthoni bevásárlás nem mai keletü, legfeljebb ma már messzebbről is járnak.
Az ottani árak fél éve is kb. 10-20%-al magasabbak voltak, pedig akkor korona volt még. Az ottani átlagkeresetből nagyjából 10%-ot nyugodtan le lehet vonni és úgy lesz helyes az összehasonlítás.
Igazából nem nagyon értem, miért drágábbak ott pld. az élelmiszerek, de azt gondolom azért, hogy így tudják támogatni a helyi termékek exportját. 10 éve tele volt szlovákia magyar élelmiszerekkel, még olyanokat is vettem, amit nálunk nem láttam. (direkt megnéztem az adatlapját, magyar településen készült, magyar Kft exportálta).
Egyébként rengeteg ott a gyerek, az állam a gyerekszülést nagyon normálisan támogatja.
Nem különleges az az ország, egyszerűen mi robbantunk le, nem alkalmazkodtunk úgy mint a szlovákok, vagy a csehek, ahol eleve arányszámban többen dolgoznak. Azzal együtt, hogy egy átlag lakótelepi szlovák lakás még mindig tragédia belülről és kívülről is, ha így folytatják 5 éven belül az is megváltozik.