A filmtől függetlenül jó volna ezt a dolgot reálisan nézni...Egyfelöl, hogy milyen is a helyzete egy kis cigány gyermeknek, ha tényleg bizonyitani akar...mennyire nehéz önmagával is elhitetni azt, hogy simán befogadható...és hányszor oka a magatartászavarnak az, hogy nem hisz abban hogy simán befogadják és ezért rátesz egy lapáttal...
No de sajnos azért történnek nagyon durva dolgok akár az iskolákban is...Egy nagyon közeli barátunk aki talán még szegényebben nött fel, mint sok cigánygyerek és már 17 évesen egyedül volt és baromi sok nehézséget megjárt, hogy mára normális körülmények közt éljen mesélte, hogy az öccse éveken át gürizett, hogy egy romos házacskát megvegyen egy kisfaluban. Majd kümüves lévén lépésről lépésre rendbehozta, szinte szeretettel épitgette a tornácon a boltiveket, simogatta rá a vakolatot...van 3 gyerek, akiket becsülettel nevelnek...aztán valamiért felborult a falu élete, és bekerült egy két cigány család, akik alpári tuskok lettek és a gyerekeik bizony a bandázásba magával rántják a többi kicsit is...No ezek a gyerekek valósággal terrorizálják a társaikat. A barátom öccsének a kisfiát félholtra verték, mert nem adott oda első szóra valamit és aztán a szülök megfenyegették a szülöket, ha szavuk lesz, hát megnézhetik magukat és nem volt nyugtuk...A dolog vége az lett, hogy a meglett negyvenes srác sírt, mikor eladta a házát...de el kellett, mert a gyerek nem mert iskolába menni...és nem mertek feljelentést sem tenni, mert féltek és volt miért...és ott bizony tényleg nem érdemes a kertet megmüvelni, és nem érdemes jószágot tartani...S amugy az sem mindig vicces, amikor hepatitis járvány van a suliban, mert vannak telepek, ahol ciki 4-5 lapátnyi ásással budit csinálni és egyszerübb a földre szarni, mint a nyirmihálydi járvány esetében...
Kérdem én Te szülöként ezt meddig tolerálnád?
S mit tegyen az a szülö, aki lent él a leszegényedett békésben, szabolcsban, borsodban és nincs lehetösége arra, hogy elköltözön, hogy kimentse a gyerekét...
S itt a viszonylag nagyvárosban a barátnöm fiát egyszerüen megkéselte egy két cigány gyerek a suliban és mi lett a vége....az hogy miért vitt a fiú mp3-at a suliba...jó nem lett komoly sérülése, de a kés az kés és nem hiszem, hogy a szándékon múlt...
s tudok sok sok hasonló ocsmányságot, ami ténylegesen megtörtént, különös tekintettel a megvert és megfélemlitett, kirabolt öregekre, akik nem mernének soha feljelentést tenni olyan aproságért, hogy leszedték a kupcserepét, vagy elvitték a kamrájából a kolbászt és a fagyasztó tartalmát vagy egyszerüen ott háznál dolgozták fel a disznot vagy a marhát...és az öreg örült, hogy túlélte és nem tört csontja...
s persze tudok csodás cigány emberekről, akik közt van nagyon szeretnivaló analfabéta néni, akivel élmény beszélgetni, élmény meghalgatni, mert bölcsebb minden a kérdésről bölcselkedönél...
és közben pedig ezer meg ezer oka is van annak, amiről pont nem a cigányok tehetnek, hanem a történelem, a politikai szándék vagy annak hiánya...
Azt hiszem addig tényleg nem áll helyre ez az egész, amig nem nézünk szembe a valósággal, amig nem nézzük meg minden oldalról a kérdést és amig nem probáljuk ezt toleránsan, emberségesen, de igazságosan kezelni....
mert nem lehet más az alap, mint hogy méltóságot mindenkinek...
Múltkor én egy orvosi rendelöben beleszaladtam egy romaverekedésbe...és mivel a munkám miatt ezer meg ezer helyen állok sorba, orvosnál, szocirodán, MÁK-nál...
AMit eddig láttam az az volt, hogy eddig a Cosma gyilkoságig amikor a cigány ember beelözött a sorba (mert tényleg nincs türelmük kivárni a sorukat), hát a többség ezt ugy ahogy tudomásúl vette, és max egy kicsit tovább várok oszt le van szarva alapon hagyta, de most valami megváltozott...Nem hagyják, de akár a verekedésig elmennek...Multkor itt beleszaladtam pont egy ostoba verekedésbe, ahol ennyi volt a tétel, hogy nem várta ki a cigányférfi a sorát, hanem aznnal bement és a hülye magyar csak ezért képes volt összeverekedni...
Miként én is szereplöje voltam egy hasoló történésnek, ahol a cigányférfi azzal akart leállitani, hogy huzzam meg magam, mert neki tropa az idegrendszere, hisz 6 év után most szabadult...
Kedves Eszter én tényleg messzi állok attól, hogy bármi olyat egyek vagy mondjak, ami árt a cigányságnak...a gyermekkoromban is szüleim házában pont a cigánymissziozok voltak az igazi ászok, az egyik jó barátom maga is leköltözött a cigányok közé, hogy foglakozzék velük és azt is tudom, hogy jóal összetettebb a kép, mint hogy jaj mit tettek megint...és azt is tudom, hogy itt is iagz, az hogy csodálkozol a ......, gondolkozz el az okain is tán...
Nem beszélve arról, hogy a férjem egy komplet cigányközösség postása és szeretik a cigányok...söt engem is, mert csak...de az nem megoldás, ami most megy...
Ráadásúl könnyü beszélni egy viszonylag zárt steril világból, de innét nézve, mondhatni terepről, hát kicsit más...
Tudod nem véletlenűl lett itt az a hülye gárda olyan népszerü...sajnos az, de az az igazság, hogy vannak cigányok közt olyanok akik valamiért olyanok amilyenek és vannak köztük olyanok, akik megérezték a félelem szagát az öregasszonyon, az egyedülélön, a gyereken és megvadult...valamiért, valahogy, valamikor és ezek nem félnek a rendörtől, mert max ráfogják, hogy rasszista, max feljelentik...s a rendőr meg nem is intézkedik, mert fél, hogy meghurcolják...és ezek egy dologtól félnek csak, attól az amugy tényleg hitvány gárdától...