Szóval ez úgy van mint Da Vinci híres mondása , hogy : " Ami szép , annak működni is kell " . Szóval ha egy laikus ( nem mi ) ránéz egy rosszul metszett fára , lehet hogy tetszik neki , de ha utána ránéz egy helyesen metszettre akkor egyből látja a különbséget és már az előző nem is tetszik .
Szilvinek : A magasra " engedett " ( flavortop ) fáddal szerintem semmi baj sincs , a megnyúlás kopaszodás nem a hosszú ágaktól van , hanem a sűrűektől . Én meghagynám a 3 jó állású vezért egészen a csúcsrügyig , az olyan ágakat amik nem erről indúlnak , mindent ( mindent ) levágnék , ekkor kapod meg a koronaformát , ez után mindössze a vezéreken levő termővesszőket kell kiritkítani úgy , hogy a kifelé állókból vagy gallérszerű termőfelületet , vagy , mint a Váza koronánál van , egyesével rotáció szerűen , körkörösen más magasságokban más irányban meghagyni a termőket . Erre a fára kb 10 -12 termővesszőt tudok elképzelni és ezeket nagyon gyengén visszavágni , tehát jó hosszúra maradjanak . A felrakott fotók jó támpontot nyújtanak hozzá .
Karcsúorsót már úgy kell indítani , 3-4 éves fánál már nem érdemes ilyennel vesződni . Én nagyon gondolkodom az Y koronaformán , lehet hogy az idén megpróbálok egy pár fát ilyenre alakítani , de ha sok lesz a vesződség akkor inkább maradok a mostaninál .