mooseisloose Creative Commons License 2009.03.06 0 0 2789
Kedves Lakótársak!
Belelapoztam a „parkunk” tervezett kialakításának tanulmánytervébe, ami az LL Egyesület honlapján megtalálható. Ezúton is köszönet a szerkesztőnek, hogy elérhetővé tette mindannyiunk számára. Bár a részletes áttanulmányozást a hétvégére tervezem, de a látottak így is eléggé vegyes érzelmeket váltottak ki belőlem.
Egyfelől tudom, hogy a jelenlegi állapot nem tartható pl a parlagfű miatt, és hát esztétikailag is hagy némi kívánnivalót maga után a terület… De hol van már az a tavas-parkos látványterv, amit a lakások értékesítésekor toltak elénk… Azért a végtelenségig akkor sem voltunk naivak, ezért érdeklődtünk akkoriban az önkormányzatnál is, ahol illetékes dolgozó szintén azt állította, hogy nem lesz beépítve a terület, nincs rá engedély, esetleg egy-két sportpálya maximum.
Nos úgy tűnik az engedélyek jönnek-mennek, változgatnak. A terveken pl. vízisípálya, szórakoztatóközpont, „rendezvénytér” szerepel. Ezek tipikusan olyan fogalmak, amik nagy játékteret hagynak a majdani valódi funkcióknak. A szórakoztatóközpont, amit 4. és az 5. épület közé terveznek a Téglagyár utcában, akár játékterem, diszkó is lehet. A rendezvénytérbe szintén sok minden belefér, koncerteken át a diszkóig. Igen, a jó öreg megoldás: ha nem lehet valamit beépíteni, süllyeszteni kell! Ugyan süllyesztettre tervezik, de csak ideiglenesen lezártan, ergo majdnem szabadtéri (nyáron valószínűleg teljesen). A tanulmányterv marketingileg persze nagyon rendben van, pl. részlet a koncepcióból:
„A közpark környezetalakítási javaslatában egy olyan rekreációs jellegű park kialakítása szerepel, amely
önfenntartó módon képes kielégíteni Pestszentlőrinc és tágabb környezetének rekreációs igényeit.
Ennek érdekében olyan funkciók telepítése javasolt, amelyek egyrészt kiszolgálják a közpark
környezetében fekvő lakóházak igényeit (pl. játszótér), másrészt olyan, a kerületben még fel nem
lelhető rekreációs lehetőségeket, amelyek nem csak helyi, hanem fővárosi vonzóerővel bírnak
(jégpálya, kötélpályás kalandpark, vízisípálya stb.). A Nefelejcs utca felől intézménykerttel övezett
szálloda, a Haladás park felé eső részen szórakoztató központ kerül kialakításra.”
Ez azt sugallja, hogy nekünk iszonyatosan szükségünk van a létesítményekre, de ez valóban így van? Mivel én itt lakom, az én érdekem az, hogy én és a családom nyugodtan tudjon bármikor pihenni, nem az, hogy a „tágabb környezet” ide járjon szórakozni.
Kicsit olyan benyomásom van a dologgal kapcsolatban, hogy a beruházó a szálloda vonzerejének növelése érdekében a szállodája köré szeretne kiépíteni egy „vidámparkot”, szórakoztató komplexumot. Velünk, az itt lakókkal pedig elhitetni, hogy erre mindenképp szükségünk lesz, növelni fogja az ingatlanértékeket stb. Pedig lehet, hogy inkább csökkenteni…

Azt kérdezném Tőletek, régi fórumozóktól, hogy szerintetek milyen lehetőségeink vannak kiállni az érdekeinkért, hangot adni a véleményünkek? Ha lesz is további gyűlés, mint ami már volt is egyszer ezzel kapcsolatban, azon kívül, hogy ott elmondhatjuk a problémáinkat és meghallgatnak minket a beruházó és az önkormányzat részéről, el tudunk érni konkrétumokat? Figyelembe veszik az érdekeinket, vagy már rég „le van zsírozva” a dolog…

Szerintem még lesz folytatás ezzel a témával kapcsolatban.

Üdvözlettel:
Schell István
Nefelejcs u. 85.