GPS Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4257

Én - tapasztalatból mondom - a viharállósságnak köze sincs az anyag vastagságához. Sokkal inkább a szakszerű rögzítéshez.

Nekem olyan sátram van, hogy 5,4 méter hosszú egyik vágátől a másikig. Az anyaga? Hát az a papírnál vékonyabb. Leheletvékony.
Mindent elmond az, hogy a kiterítve 30 m2 -es sátor öszsúlya - vázzal együtt !!!! mindössze 11 kiló. Tehát vékony, mint a lehelet.

Nahát, ez a sátor meg se nyekkent olyan viharban - amikor a műanyag kerti-székek 2 méter magasban repkedtek a parton és sorra törtek le a fák karvastagságú ágai.
És ez a leheletvékony sátor meg se mukkant - benne ültünk.

Tehát nem az anyag vastagsága adja a viharállósságot - az biztos.

És a hőszigetelésnél is csak egy illuzió, mármint hogy "a vastagabb anyag-jobban szigetel". Persze, hogy jobban szigetel - de nem annyira, hogy azt észrevennénk.

Egy "nyári-sátor" anyagvastagsága 0,3...0,4 mm körül jár. Egy nehéz-sátoré 0,7. Annak a plusz 0,4 mm PVC-nek a hőszigetelés gyakorlatilag a nullával egyenlő - viszont súlyban a dupláját nyomja.

Vagyis 20 fok kinti-bent hömérséklet-különbségnél - tökmindegy, hogy ott van még 0,4 mm PVC anyag...vagy nincs ott. Bádog-hideg lesz a felülete mindkettőnek, az biztos.

Én így látom, legalábbis.
.
Előzmény: Crvoyager (4255)