molleslie1 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 874
A helyzet az, hogy azért nem mindegy, hova teszed a hőérzékelőt, mert ahhoz képest állítja be a hőmérsékletet. Tekintettel arra, hogy 20 évig foglalkoztam hőtechnikai berendezések mérésével, tervezésével, laboratóriumi hőkemencék tervezésével, az a tapasztalatom, hogy 0,1 C fokot lehetetlen volt úgy beállítani, hogy az egész térben azonos legyen a hőmérséklet, még egy viszonylag kis térben is. Egy 1 literes edényben az edény alja és teteje között 40 C fokon kb. 0,8-1 C fok a hőmérsékletkülönbség. Persze attól függően, hogy mennyi a hőveszteség a külső tér felé. Ezért fontos, hogy a keltető hőszigetelése jó legyen és az áramoltatással, szellőzéssel ne csak fűteni, hanem a kelés megfelelő fázisában hűteni is lehessen a keltető belső terét. Amiket én olvasok azok csak elméleti értékek, a gyakorlat nem igazolja. Egy zárt térben, ahol muszály a levegőt áramoltatni, ahol hozzá kell keverni friss levegőt is, hogy a tojások oxigénhez jussanak, néhány tized fokon belül tartani a hőmérsékletet hiú ábránd. Ha van egy precíziós hőmérőd, mérd meg a testedet néhány ponton, meglátod, hogy még ott is több tized fok az eltérés. Egyébként azért pontosabb a külső fűtéssel ellátott keltető, mert az áramló levegő hőmérsékletét beállítva az fűti a keltető belső terét, de még így is több tized fok van a keltető alja és teteje között. Egyébként a tojás teteje és alja között is hőmérsékletkülönbség van.  
Előzmény: subigalamb (873)