Scavolas Creative Commons License 2009.03.02 0 0 8074
A francia nagy teljesítményű szonár valóban "felsült", de szerintem senki, maguk a franciák sem mernék állítani, hogy abszolút biztos eszköz. Olyan sokára hozták ide, hogy a feltételezett vízbeesés helyén a viszonylag erős sodrás miatt eleve kétséges volt, hogy találnak valamit is, még akkor is, ha általában az első napokban egy holttest a fenéken vagy annak közelében helyezkedik el (hacsak eleve fenn nem akad valami zátonyon v. felszínen úszó tárgyon). Ahogyan növekszik a bomlás miatti gáztartalom a szövetekben és a tüdőben, úgy jön felfelé a hulla, és a Dunában közben szinte mindvégig úszhat is lefelé folyásirányban. Teljesértékű szonározást nem végezhettek, és nem emlékszem, hogy közzétették volna a helyszínek listáját, ahol elvégezték. Szerintem még a sodrással és örvényekkel tök tisztában levő vízügyi szakik sem javasolták volna egyébként a szabadkikötő első öblét átvizsgálásra, mert hogy az kiesik a fő sodrásirányból. Viszont azért mindenképp eszükbe juthatott volna a Csepelnél készült mesterséges zátony, mint fennakadást okozó objektum, ezt nem tudom, ellenőrizték-e akkor?
Én bízom benne, hogy a folyamatban lévő szakértői vizsgálat nagyon részletesen feltárja a dolgokat, az teljesen más kérdés, hogy ebből mennyit használ fel a nyomozás, és másik kérdés, hogy mennyit ismerhet meg a laikus nézőközönség.
Előzmény: Scavolas (8073)