molleslie1 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 870
Sziasztok keltetőgép építő mesterek! Néhány keltetőt már építettem, sok csirkét kikeltettem, (meg is ettem), de tulajdonképpen mindnek volt valami hiányossága, amit ki kellett küszöbölni, ezért kihajítottam és most ismét belekezdek egy újba, a következők figyelembevételével:

(bár én csak a saját szórakoztatásomra és csak azért, mert szeretem a rántott csirkét)

1. bekerülési költség

2. fogyasztás

3. hőmérsékletszabályozás

4. szellőztetés

5. páratartalom ellenőrzés és szabályozás

6. tojásforgatás

Tapasztalataim alapján a következőket tudom leírni: 

A keltetendő tojásokat 10-15 C fokon kell tartani maximum  10-12 napig. A keltetőbe helyezve 24-36 óra elteltével lámpázáskor egy kb.  15-18mm átmérőjű folt jelzi, ha beindult a sejtosztódás, 37,8-38C fokon, 55-60% páratartalom mellett.  Ha ez alatt nem indult el, akkor abból nem lesz kiscsirke (meg rántott csirke) ezeket a tojásokat nyugodtan ki lehet venni és el lehet fogyasztani, semmi bajuk nincs.  A tojásokat minimum naponta kétszer kell forgatni, de a napi 6x forgatás biztosabbá teszi, hogy nem tapad le a kiscsibe a tojáshéjhoz és akkor nem tud kibújni.  Az, hogy merre forgatod, teljesen közömbös, nem volt még olyan kotlósom, amelyik megjelölte volna, hogy merre és mennyit forgatja a tojásokat.  A keltetőgépbe állítva berakott tojásokat azért kell a tompább végével felfelé berakni, mert ott van a légzsák, ami a kikelés előtt a kiscsibének biztosítja a levegőt, amíg feltöri a tojás héját. A kotlós a csőrébe vizet vesz és meglocsolja a tojásokat, a hasáról kitépi a tollait és közvetlenül a teste melegével (ami ilyenkor lázas állapotban van, azért lesz 38-38,5 C fokos) közvetlenül melegíti a porontyait. Soha ne segítsünk a kikelő kiscsirkének a héjat feltörni, mert vagy megsértjük a testét, vagy ha nem tudja feltörni, mert fejletlen, akkor abból úgy sem lesz csibe.

Tehát a szempontok:

1.       Legolcsóbb egy rossz hűtő, állított helyzetben, hogyha kinyitjuk az ajtaját, a széndioxid kifolyik belőle, mivel nehezebb a levegőnél, azon kívül csukott ajtónál alul marad az elhasznált levegő. Ezért nem jó a fektetett hűtő, felülnyíló ajtóval. Hőszigetelés szempontjából még jobb egy rossz mélyhűtő, mert annak vastagabb a fala, kevesebb hő távozik, ezért kevesebbet kell fűteni, olcsóbb az üzemeltetés.

2.        A fogyasztás összefügg a szekrény hőszigetelésével, de 2- 3 db, 75 illetve 60 W –párhuzamosan kötött-közönséges izzó tökéletesen megfelel, (porcelánfoglalatban). Azért kell több, hogy ha egy kiég, ne legyen probléma. A fogyasztásuk persze kevesebb, mivel nem folyamatosan világítanak.

3.       A hőmérsékletszabályozás nagyon kényes kérdés, mert ha digitális hőmérővel szeretnénk ezt biztosítani, az nagyon sokba kerülne. Legegyszerűbb egy kontakthőmérő, de sajnos ebből nem találtam én sem csak olyat, ami kb. 0,5 C fokon belül kapcsol, ezt egy relével megtoldva könnyen kapcsolhatja a fűtést. Viszont az is igaz, hogy amikor a kotlós felkel a tojásokról 2-4 percre, akkor is hűl néhány fokot a tojás, de ez nem árt neki.  A meleg levegőt nem a szekrényben kell közvetlenül előállítani, hanem a keltető mellett egy másik kisebb szekrényben és azt kell befújni a keltetőgépbe, de úgy hogy mindig hozzá keveredjen friss levegő is. A hő érzékelőt természetesen a keltetőbe felülre helyezzük, a befújás alul van, felül a keltetőből visszaáramoltatjuk a levegőt a melegítőszekrénybe, de a melegítőszekrényen felül van állítható nyílás, hogy friss levegő is hozzákeveredjen a melegítetthez.

4.       A szellőztetés a 3. pontban tulajdonképpen megoldott, az lenne a tökéletes, ha tudnánk mérni a levegő oxigéntartalmát, mert az embriók a tojáshéjon keresztül is lélegeznek. Ennek hiányában naponta ki lehet egyszer nyitni az ajtót néhány másodpercre, ez alatt teljesen kicserélődik a levegő, ha beleszagolunk, érezni lehet, hogy a levegő friss, vagy elhasználódott, ezért kell állítható levegőző nyílás a mellékszekrényre. A ventillátornak nem kell vihart kavarni, csak annyi kell, hogy egyenletesen áramoljon a levegő, egyenletes legyen a hőmérséklet és cserélődjön a levegő, még egy tápegység ventillátor is bőven elég, talán még sok is, ezt állítható levegőző nyílásokkal lehet belőni.

5.      A páratartalom beállítása a szekrény alján elhelyezett víztartó edénnyel a legegyszerűbb, ahogy más is írta, a vízfelület határozza meg a páratartalmat. Legegyszerűbb, ha az edényt letakarjuk egy műanyag lappal, ezáltal a felület állítható. A víztartó edénybe egy merev vékony csövet (fém, 3-4mmátmérő), amit egy hajlékony csővel egy külső légmentesen záródó merev falú több literes , fejre állított üvegbe dugunk úgy hogy ne kapjon levegőt. Ha az üveget megtöltöttük vízzel –a rendszer zárt- és fejre állítjuk, a víz csak addig folyik, amig a kifolyócső száját el nem éri, ekkor nem megy levegő a rendszerbe, ezért a vákuum nem engedi ki a vizet, viszont ha elég nagy az edény, a keltetés alatt nem kell a vizet utántölteni.  Egyszerűbb az edény feltöltése, ha a műanyagcsőre teszünk egy olyan elzárót, amit akváriumok szellőztetőjéhez lehet kapni, és amíg az üveget feltesszük, nem folyik ki a víz.

6.      Ez is egy érdekes téma, mert akárhogyan is nézem, nagyon macerás a forgatót megoldani. Van görgős forgatás, ahol hengerek vannak, ezek közé kerülnek a tojások, (persze úgy, hogy nem esnek közé) a hengerek össze vannak kötve, és ha egyet elforgatok, az összes forog, vele a tojások. Van bölcsös forgatás, ahol a tojások több sor hosszúkás bölcsőbe vannak téve, ez tulajdonképpen billenti a tojásokat, hasonlóan a billenő tojástartókhoz, csak ez kevesebb helyet foglal el. (Tojásbölcsőket lehet vásárolni készen www.plmaschine.hu). Ezzel megoldható, hogy egy karral az összes tojást egy mozdulattal megfordítsuk, illetve 45 fokot billentsük. Van a billenőtálcás, ami szintén 45 fokot billent a tojáson, de ez sok helyet foglal el, mivel az egész tálcát forgatja.

 

A tojások 21 nap alatt kelnek, az utolsó 3 napon nem kell forgatni és olyan tálcán kell tartani, hogy a kiscsirkék nehogy beszoruljanak, ekkor sem a görgő, sem a bölcső nem alkalmas. Ahogy a tojásokban fejlődik az embrió, úgy nő a hőtermelésük ezért figyelni kell, hogy nehogy elszaladjon a hőmérséklet, mert ez károsítja a csibéket. (és nem lesz rántott csirke).

Ha ezzel valakinek tudtam segíteni esetleg ötletet adni, akkor már nem írtam hiába. Mindenesetre lehetne olyan keltetőt építeni, ami processzorvezérlésű, mindenre odafigyel, de ezt szerintem nem háztáji használatra, bár a kenyérsütőt is kitalálták elérhető áron, talán ez is megoldható lenne.

Még egy adalék: Hőmérő és páratartalom mérő, kontakthőmérő: www.lombik.hu

Sok sikert!

molleslie1