hatodikk Creative Commons License 2009.02.27 0 0 2157

"Nyilván ezért ír nyugatra költöző emg keletre költöző/maradó magyarokról ... mert együtt mozgatja őket :)"

Aha, már értem. A szavárd magyarokra utalsz.

Épp az előbb írtam, hogy a forrásoknak is meg van az a bajuk, hogy a magyarokat a vérszerződést követően egy népként kezelték a vérszerződés ELŐTTI időszakra is. A szavárd magyarok esete a legjobb példa erre.A szavárd magyarok történetét a legjobban Padányi rekonstruálta. Csak épp ő úgy írta meg, mintha az a magyarok története lenne. A történet az én "tolmácsolásomban": A szavárdok az arab nyomás elől kiszorulnak a sztyeppére (Kubány, Azov). Kis részük - mint ahogy lenni szokott - helyben marad. A sztyeppeiek megszervezik magukat, és a területet. Nevezzük ezt a területet Dentumogernek, mely végülis a teljes füves szteppére kiterjedt a kazároktól nyugatra. Ez bizony elég nagy erőt képvisel arra, hogy a kazárok komolyan vegyék. Meg is alapítják Sarkelt, de előtte még azzal próbálkoznak, hogy elszigetelik az új országot, e célból kazár hercegnőt adnak a Dentumoger hátában regnáló Előd Levédhez. A kazár praktika nem működik, helyette jön a vérszerződés, majd a három éven át együtt harcolás a kazárokkal (épp a kazárok másik része ellen), aztán a zakó a kazár-besenyő szövetségtől. Dentumoger szétesik, az Azovi tengertől délre eső rész elveszett, az északiak visszavonulnak a Dnyepertől nyugatra. A kubányi sztyeppén rekedt szavárdok felszívódtak, egy részük visszahuzódott a kaukázusi szavárdokhoz.

Nnna ők a "keletre költöző/maradó magyarok". (Akik mindössze 3 évig voltak "magyarok").