Nem akarom elvenni a kedveded - de azt az "
olyasmit" hajós minőségben megcsinálni....hát nem 1-2 óra meló a konyhaasztal sarkán.
Egyébként is - hajós-cuccot gyártani az teljesen más észjárást kíván - mint az egyéb, normális barkácsolás.
Én sokmindent barkácsoltam már életemben - gépeket, bútort, fémszerkezeteket, elektromosságot, villanyszerelést, stb....de a hajós bütykölésnél csak néztem mint az ökör...mert ott semmi sem volt érvényes a tanultakból.
A hajón el kell felejteni például azokat az illesztéseket - amiket egy jóérzésű ember használna egy szerkezetnél. Ha a szárazon egy 8-as csavarnak elég egy 8,2-es luk, hogy ki-be járkáljon rajta - ugyanaz hajóra már jó 1 mm lötyögést kér.
És tudod mi a röhej? Ami az asztalon borzasztóan trehány illesztésnek tűnik - a hajón természetes - pláne, mert nem is működik másképp.
De a fellépő erőhatások sem azok - mint amiket normális ember odatervezne. Aki ezt nem tudja, annak rengeteg holmija törik le, csavarodik el vagy szakad a vízbe a hajóról.
Néha hülyeségnek tartjuk azokat a firnyákos tengerészcsomókat a kötélen. Hidd el, nem azok. Ha nem úgy csinálja az ember, olyan még nem volt, hogy ki ne oldódjon idővel.
Személyesen nekem is szakadt már a fejemre a teljes vitorlázat - a vasalással együtt - mert úgy véltem, hogy "
jó lesz oda a takács-görcs is".
Azóta nem vélem úgy :-))))
.