Jaj, elszállt...kezdhetem újra:(
1. A mi eszembejutott elsőként: (már említette valaki a píkolajban is) a Római Birodalom bukása, és az új kereszténység kezdete. Valami hasonlót tudnék elképzelni én is esetleg mad max helyett, és ez már nagyon komoly mértékű változás szerintem.
2. Ami érdekesebb számomra.
A túlnépesedés. Legnagyobb problémát abban látom, hogy nem ott van, ahol fel tudják fogni a probléma súlyosságát, hanem, ahol eleve adott az éhinség, és ivóvízhiány (pl. India). De még országon belül is megfigyelhető, hogy melyik réteg 'szaporább' (ha kifejezhetem magam így)...minél iskolázottabb, inteligensebb egy réteg, minél jobb életszínvonalon él, annálinkább meggondolja a jövőjét.
De a valódi túlszaporodás szerintem akkoris a fejletlen országokban van leginkább.
És (most nagyon gonosz leszek) a fejlett orvostudomány, éa Európa "segítőkészsége" ront a "normális" túlélés lehetőségén (ezt úgy gondolom, hogy anno egy asszony szült 8 gyereket, ebből 3 megérte a felnőttkort, ma mindnek biztosítják azt a minimumot, hogy megmaradjon, de minőségi életet soha nem fog tudni élni. Viszont vallás, vagy bármi más miatt nem engedik a születésszabályozást) A kor hordoz új betegségek lehetőségét (AIDS; ebola....) mégis sikerült olyan szintre hozni itt is a gyógyítást, hogy legalább a halálozás lecsökkent minimumra. Nincs olyan járvány, bármi, amitől lecsökkenne a világ népessége. ÉS mondom szerintem a vallás is nehezíti a dolgot (akár az abortuszellenesség).
Szerintem olyan jellegű háborúk már nem leszenk, mit a két világháború. Hiszen ma már mások az igények (gondolok itt területigényekre pl.) ma a multik irányítanak, a piac számít, nem a terület.
Helyi háborúkat el tudok képzelni, vagy inkább felkeléseket, zavargásokat....
Ha meggondoljuk a jelen helyzetet akár a szlovákokkal, és a többi környező országgel, elég rideg...
Szerintem valóban a születésszabályozással kellene kezdeni. Tudom ennek rövidtávon elég nagy hátrány az 'elöregedés'...
A politikusokra meg valóban nem lehet számítani. Nem a tudósok oldhatják meg a helytetet, hanem talán azok a nagytőkések, akik most is előnyben vannak, esetleg feltörekvő új ötlettel rendelkezők.
Desajnos (szerintem) csakis abból a körből lehet kiindulni, mert kellenek anyagi erőforrások, és befolyás.