Az SZDSZ nem fél az előrehozott választásoktól
Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint pártja számára nem lenne kockázatos, ha az európai parlamentivel együtt előrehozott országgyűlési választásokat is tartanának, ugyanis egyszer mindenképpen át kell lépniük az 5 százalékos küszöböt.
Az Országgyűlés feloszlatásáról szóló népi kezdeményezésről, valamint az ugyanezt javasló ellenzéki indítványról hétfőn tárgyal és várhatóan szavaz is a törvényhozás. A népi kezdeményezést azután tűzték napirendre, hogy az Országos Választási Bizottság a hónap elején hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által összegyűjtött aláírásokat. A fideszes Navracsics Tibor és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt országgyűlési határozati javaslata március 8-i hatállyal oszlatná fel a parlamentet, mivel szerintük minél előbb hiteles, és számon kérhető Országgyűlésnek és kormánynak kell irányítania az országot.
Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta, hogy pártja tartja magát korábbi döntéséhez, miszerint nem támogatja a parlament feloszlását. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben nem ez az alapvető kérdés, hanem az, hogy a válságban milyen megoldásokat találnak az ország számára.
Ezzel együtt szintén Horn Gábor, múlt hét csütörtökön, a Liberális Gazdasági Konferenciát lezáró beszédében teljesen alkalmatlannak nevezte a válságkezelésre Gyurcsány Ferenc elképzeléseit.
Az asztalon lévő javaslatok használhatatlanok a válság kezelésére - mondta az SZDSZ ügyvivője, aki szerint "hiteltelen, cselekvésképtelen a kormány".
Horn Gábor úgy vélte, nem lenne kockázatos az SZDSZ számára, amennyiben június 7-én előrehozott választásokat is tartanának Magyarországon.
"Mondhatjuk most is azt, hogy ezt már nem. Lehet előrehozott választás. Én időnként, amikor éjszaka felriadok rossz álmaimból, azt gondolom, lehet, hogy ez egy lehetséges megoldás ma Magyarországon. És az SZDSZ számára ez nem is kockázat, mert nekünk mindenképpen meg kell ugranunk június 7-én az 5 százalékot, ugorjuk meg egyszer. Az sokkal jobb és olcsóbb, mint kétszer. Nincs ezzel baj. A probléma az, hogy azt nem tudom: az ország elviseli-e ezt. Ezt nem tudom. És igazából nem tudok rá válaszolni, se így, se úgy. Viszont ebben kísérletezni nagyon nehéz" - fejtette ki Horn Gábor.
Az MDF frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: a 10 tagú képviselőcsoport megszavazza a parlament feloszlásáról szóló mindkét indítványt. Herényi Károly emlékeztetett arra, hogy az MDF tavaly ősszel is így döntött, amikor maga adta be a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot.
Mindeközben az Országgyűlés feloszlatását szorgalmazta több résztvevő az MSZP társadalompolitikai tagozata által szervezett országos vitanapon szombaton. Olyan vélemények is elhangzottak, a jelenlegi politikai elit alkalmatlan arra, hogy kivezesse a válságból az országot. A felszólalók között Szabó Lajos Mátyás volt kerületi polgármester úgy fogalmazott: az MSZP-nek hozzá kellene járulnia a parlament feloszlatásához, mert ezzel erkölcsi alapot szerezne magának ahhoz, hogy újraépítse magát.
A Merre tovább MSZP című, az MSZOSZ székházában tartott tanácskozáson Szanyi Tibor, az egyetlen országgyűlési képviselő résztvevő közölte, ő nem fogja támogatni hétfőn az Országgyűlés feloszlatását. Parlamenti képviselőként mandátumát az MSZP kongresszusa határozta meg, ez pedig a kormány támogatását jelenti - emelte ki.