andragog Creative Commons License 2009.02.22 0 0 72

"S hogy aztán a magyar nemzet képes-e felfogni jelen világunkban fontosságát lépéseinek, már egy másik kérdés. A történelem kereke nem állt meg és mindnyájan részesei vagyunk, magunk is alakíthatjuk, nemde?!"
Ez érdemi válasz volt. Így lehet gondolatokat megvitatni. Sajnos vagy sem, nincs időm a Fórumon "lógni". Belenézek, hogy valamelyest tájékozódjak egy icsi, de valószínűleg meghatározó csoport véleményéről. Megkülönböztetésül, a topik sok résztvevőjétől, inne áttérek az önözésre.

Azthiszem megértem az agályait és a felháborodását. Minden oka megvan rá. A kkövetkeztetéseket azonban nem tudom elfogadni. Bár lehetséges lenne, még a mi életünkben az a változás, amelyet vázolt. Sajnos nem. Egyelőre - a válság átmeneti állapota ellenére - a kapitalista társadalmi rend tovább fog élni. A globalizációnak még rengeteg tartaléka van Afrikában, Délamerikában, és bizonyos értelemben Ázsiában is. Áltatnjuk magunkat, ha azt véljük, hogy itt, Európa közepén önállósulni tudunk.

"Európa közepén ezt a lépést megtenni borítékolhatóan változásokat eszközöl az egész világon. És bátran megtehetjük, hiszen elégedetlenek vagyunk a mai világ berendezkedését illetően."
Boritékolhaóan nem eszközöl változásokat a világon. Túl kicsi a gazdasági pontenciálunk ahhoz, hogy ezt eredményezhetné. Olyan ez, mint azok a tisztességes emberek, akik a társadalmi igazságtalanságok miatt éhségsztrájkot kezdenek. Vagy meghaltak, vagy feladták. Erre a nemzeti "tisztesség" vállalásra vajon hányan lennének képesek? É, ha itt képes lenne a nagy többség, mi lenne a nemzetközi tőke válasza? "Ahogy akarják, hölgyeim és Uraim!" és becsapnák az ajtót. Piacnak is túl kicsik vagyunk. (Ráadásul még olyan fanatikusak sem vagyunk, mint a tibeti hazafiak.) És ezen az állapoton a királyság intézménye sem tud változtatni.

A civiliuzáció és a technikai fejlődés kérdései külön, de ehhez tartozó kérdések.

"Én részemről nem kívánom támogatni a világegyetem legalantasabb civilizációjává való válásunkat."

Egyetértek. De minden valóban humánus gondolatunk, cselekvésünk háttere a realitás, ha nem akarunk még nagyobb felfordulást, mint ami van. Hírdetni kell az ember ember voltát, minden megaláztatás elutasítását, de az emberek kenyérrel "is" élnek. Ameddig nem tudunk biztonságosan "kenyeret" adni, addig félő, hogy akaratunk ellenére az említett szektákhoz lehetünk hasonlóak.

Üdv! 

Előzmény: Monarchias (61)