A buvarkodassal kapcsolatban jobb ha keresel infot a neten, mert az nem az en specialitasom. Costa Ricaban vagy busszal vagy kocsival lehet kozlekedni, Vonat nincs (nem szamottevo) a repulohoz meg tul kicsi az orszag.
A busz gyakorlatilag mindenhova elmegy, de kicsit korulmenyesebb es csak a jobbakon van wc. Ha kolcsonautot hasznalsz, akkor nagyon szabalyos legyel, vagy tarts tartalekban $20-30 az utszeli rendorre. Csak akkor add neki oda ha keri, vagy ha ismetelgeti hogy milyen draga a birsag errefele. Nekem $10-ba kerult hogy nem volt biztonsagi ovem, de azt o nem tudhatta mikor felrehuzott mert mar messzirol integetett. Egy jo helyi terkep is kell, de azt valoszinu jobbat kapsz Europaban.
Ha tobben vagytok, a legszuperebb a bringa. Kicsi az orszag, nagyon hangulatos, es nagyon sok a bringas. Majdnem minden faluban van muhely vagy kereskedes. Harom het alatt tovirol hegyire be tudnatok jarni.
San Jose, Alajuela, Heredia stb., mind kozponti helyek, de eleg suru a lakossag es a kozlekedes, es persze jobban kell figyelni a dolgaidra, foleg ha egyedul vagy.
Ha mindent meg akarsz nezni, jobb ha tervezel egy utvonalat es vegigcsinalod, megallva itt-ott, minthogy csillagalakban.
Costa Ricaban rengeteg europai el es futtat uzletet, hotelt, ezert surun talalkozol veluk. Magyar motelossal is talalkoztam Moctezumaban (szerintem sok vaj volt a fule mogott;). Az arak a legolcsobbtol a legdragabbig megy, ez teljesen az igenyeidtol fugg hogy mennyit fizetsz. Nem mindig a dragabb a jobb.
A kaja nagyon jo, en mindenutt (nem csak C.R.-ban) kisebb helyi ettermekben szeretek enni, ahol a helyiek esznek. Ott "igazibb" a kaja. Nagyon jok a peksegek (panaderia) es van tobbfajta csirkesutode ahol rantottcsirke fele kajat kapsz, ropogos, fuszeres, csucs. Az egyik kedvencem a "casado = nos ember" ami ettermekkent valtozik, es igazabol egy rizs alapu kaja amire tesznek valami zoldseget meg csirket vagy disznot. Arra utal a neve hogy a nos ember azt eszik amit ele raknak:))
Az idojaras eleg normalis Januarban, de eso barmikor lehet, foleg a hegyek kornyeken. De nem sokaig tart, sokszor meg egy fagyit sem lehet befejezni mire elall. Tulajdonkepp az esos evszak szebb a tropusokon mert sosem esik sokaig az eso, es sokkal dusabb a novenyzet, nincs por. En nagyon szeretem a zaporokat, utana gyonyoru fenyes a nap, meleg fulledt, jo illatu a levego.
Az emberek vendegszeretoek, foleg ha beszelsz egy kicsit spanyolul, ami nagyon jol jon a kisebb falvakban. A kozugyek, burokracia nem olyan kocka mint a tobbi kozep-amerikai orszagban, a sok kulfoldi jelenlet hatasara gondolom.