Volt tüzér Creative Commons License 2009.02.21 0 0 150

Bocs, hogy így kívülállóként belepofázok, de...

Anélkül, hogy címeznéma válaszaimat, néhány dologra reflektálnék.

Először is: Oktattam lőni katonákat is, rendőröket is. A kettő ég és föld. Ha a katona hever a lövészárokban, akkor célszerű úgy felhúznia a gépkarabélyt, hogy bal kézzel tartja a mellső markolatot, a jobb kézzel pedig felhúzza a fegyverét. Így a fegyver könnyebben célon tartható.

A rendőrnek viszont a bal kezes felhúzást tanítottuk, mert úgy gyorsabb a dolog. Ugye neki nem 100 - 200 méterről kell eltalálnia az "ellenséget," mert ezen a távolságon többnyire még ki sem derül, hogy megáll-e a fegyverhasználat. A rendőr esetében többnyire 20 - 25 méteren derül ki a dolog, márpedig akkor már nincs idő a szabályos fegyverfogásokra.

Amit tanítottam: Áll a zsaru a lőállásban, a fegyvere a nyakába akasztva kb lefelé 45 fokban tartott csővel. Ekkor a szokott sípjel, amire a jobb kéz marad a hátsó markolaton (Hpasp kolléga képein jól van ábrázolva a dolog, és a kéztartás is.). A fegyveren a cső tengelye körül fordítok balra mintegy 45 fokot, majd a tok felett átnyúlva kibiztosítok, és megcsinálomn a töltőfogást. A képekhez képest annyit módosítanék, hogy a biztosító kart a bal kéz középső és gyűrűsujjával kezelem, majd a behajlított mutatóujjal húzok fel. Ezután visszafordítom a fegyvert, lőirányba emelem, majd a mellső markolatra fogok, és az addigra helyére rakott mutatóujjal kiváltom a lövést.

Ilyenkor nem kell szarakodni a nézőke és a célgömb előírásszerű alkalmazásával, ha a nézőke felett megjelenik a célgömb melletti két szarvacska, és ott van előtte a 20 25 méterre lévő alak, akkor biztos a találat.

Ezzel a módszerrel és némi gyakorlással (én amikor rendszeresen oktattam, egy - egy oktatás, illetve verseny, esetleg vizsga előtt napi másfél órát gyakoroltam szárazon. Így viszont 1 - 3 másodperc alatt le lehet adni az enyhén célzott kapáslövést úgy, hogy előtte a fegyver biztosított állapotban volt és nem volt csövön.

Nem tudom ki írta, de tulajdonképpen le lehet adni lövést felhúzás közben is ezzel a módszerrel. Viszont addig a lövőt nem engedtem a lőállásba, amíg a fegyver kezelése közben nem tartotta úgy a jobb kéz mutatóujját, mint ahogy Hpasp kolléga képein látszik. Így tartott mutatóujjal viszont elég nehéz.

Bár végül is még mindig meg van rá a lehetőség, mégpedig ha bal kezes és bal szemes a lövő.