Állj, teljesen másról beszélünk!
Több körbe lehet besorolni a neveket.
A "többszáz név, amiben szerepelt Valverde is" valójában kb 200, de ezt a számot csak az újságok írták le akkoriban. Valószínűleg kb 200 érintett sportoló volt, abból nem egész 50 a bringás.
Én érintettség alatt azt a 45 nevet értem első körben, akik ellen 2006. júliusában büntetőeljárást kezdtek a spanyolok, és az eljárás miatt határozatlan ideig ténylegesen felfüggesztették a versenyzési jogukat.
Ténylegesen "csak" 39 ez a szám, mert olyanok is szerepelnek a listán, akik 2006. júliusában éppen eltiltásukat töltötték (Heras, Hamilton, Santi Perez, etc), illetve már visszavonult versenyzők is (Gonzalez Galdeano, Casero, etc).
/A Comunidad annyiban kivétel, hogy Belda a nem jogerős bírósági döntést lazán nem vette figyelembe, és néhány kisebb versenyen még indította a bandáját a Tour után is, de nem sokáig, aztán később ők sem mehettek már./
A 46. név Koldo Gil, aki pár nappal később került fel a listára.
Teljes lista: Team Manolo Saiz (Astana-Würth) Joseba Beloki Dorronsoro (Spa) Giampaolo Caruso (Ita) Allan Davis (Aus) David Etxebarria Alkorta (Spa) Jörg Jaksche (Ger) Isidro Nozal Vega (Spa) Aitor Osa Eizaguirre (Spa) Unai Osa Eizaguirre (Spa) Michele Scarponi (Ita) Marcos A. Serrano Rodriguez (Spa) Angel Vicioso Arcos (Spa) + ex-riders: René Andrle (Cze) = PSK Jesus Hernandez Blazquez (Spa) = Relax Jan Hruska (Cze) = 3 Molinos Team Vicente Belda (Com.Valenciana Vicente Ballester Martinez (Spa) David Bernabéu Armengol (Spa) David Blanco Rodriguez (Spa) José Adrian Bonilla Bonilla (Crc) Javier Cherro Molina (Spa) Juan Gomis Lopez (Spa) Eladio Jimenez Sanchez (Spa) David Latasa Lasa (Spa) Manuel Lloret Zaragozi (Spa) José Luis Martinez Jimenez (Spa) David Muńoz Banon (Spa) - Antonio Olmo Menacho (Spa) Javier Pascual Rodríguez (Spa) Ruben Plaza Molina (Spa) + ex-riders: Francisco Caballo Luque (Spa) = Andalusia PV Carlos Garcia Quesada (Spa) = Unibet Egyéb csapatok: Ivan Basso (Ita-Csc) Santiago Botero Echeverry (Col-Pho) Ignacio Gutierrez Cataluna (Spa-Pho) José Enr.Gutierrez Cataluna (Spa-Pho) Francisco Mancebo Perez (Spa-A2r) Oscar Sevilla Ribera (Spa-Tmo) Jan Ullrich (Ger-Tmo) Constantino Zaballa Gutierrez (Spa-Cei) Carlos Zarate Fernandez (Spa-Sdv) Jelenleg eltiltva: Tyler Hamilton (Usa) was Phonak Roberto Heras Hernandez (Spa) was Team Saiz Santiago Perez Fernandez (Spa) was Phonak Már visszavonultak: Angel Casero Moreno (Spa) was Com.Valenciana Igor Gonzalez de Galdeano (Spa) was Team Saiz Javier Pascual Llorente (Spa) was Com.Valenciana Az alábbi kerekesek kikerültek a listáról: Angel Edo Alsina (Spa-Apv) Juan-Ant.Flecha Giannoni (Spa-Rab) Giovanni Lombardi (Ita-Csc) Denis Menchov (Rus-Rab) *
* - a Spanyol hegyimenők topicban kerestem vissza az eredeti listát
/közben most fedeztem fel, hogy Jesus Hernendezről elfeledkezdem, ő idén igazolt az Astanába. Róla megfeledkeztem.
Ha a 3 olaszt, akik letöltötték az eltiltásukat - Basso, Scarponi, Caruso - nem számoljuk, akkor jelenleg csak Vicioso és Hernandez vannak elit csapatnál. A többiek vagy visszavonultak, vagy csak a harmadosztályban agonizálnak./
Ezen a listán nincsen rajta se Valverde, se Contador. Ők a későbbiekben merültek fel, pletyka szinten, olyan értelemben mondom ezt, hogy a spanyolok ellenük nem folytattak eljárást.
Nálam ők nem érintettek, hivatalosan legalábbis biztosan nem, maximum csak érintőlegesen. Persze tudom, hogy Valverde = Piti , de eljárás nem folyt ellene sosem. Majd most talán a Coni "jóvoltából..." :(
Volt persze több olyan nagy hiányzó már ekkor, akiknek a távolmaradását én már akkor is furcsállottam, mint pl Menchov (az eredeti listán rajta volt, 1 nap múlva lekerült róla), Sastre (Basso honnan ismerte volna Fuentest?), Pereiro (minden spanyol megbukott a Phonakból, csak ő nem), Leon Sanchez és Contador (minden spanyol megbukott a Libertyből, csak a két fiatal titán nem), de ők valamiért mégis kimaradtak a szórásból.
Valverde indult is 2006-ban a Touron (aztán bukás miatt feladta a 3. szakaszon), illetve Contador (és Vinokurov) is indulhatott volna, ha maradt volna 5 mozgatható ember a Libertyben (akkor már Astana), vagy LeBlanc egy csepp jóindulatot mutatott volna feléjük.
Aztán később merült csak fel Sastre, Pereiro és a többiek neve, de csak újságírói pletyka szinten, ő ellenük már nem kezdődött semmilyen eljárás. Az egy dolog, hogy szerintem mi az igazság (Piti = Valverde, Urko = Pereiro, Cesar = Sastre .. szerintem, az meg egy másik, hogy a spanyol igazságszolgáltalás szemszögéből nézve mi.)
2006. októberében pedig jött a nagy fordulat, amikor Serrano bíró a kukába dobta az egész aktát, és felfüggesztette az eljárást. Innentől kezdve mindenki szabad volt, aki talált csapatot, az versenyezhetett. Beloki vagy David Etxeberria, és a többség persze nem talált. De Sevilla, Mancebo, Gutierrez, Eladio Jimenez el tudtak helyezkedni 1-1 kisebb bandában, és innen kezdődött a csendes agóniájuk.
Szóval csak annyit akartam ezzel az egésszel mondani, hogy "érintett" és "érintett" között nagy különbségek vannak. Még akkor is, ha mindenki tudja, hogy ki(k) maradt(ak) le anno a listáról. Szándékosan vagy sem, ez mindegy is. De aki rákerült, annak egytől-egyig tönkretették a karrierjét...