Szia!
Tetszett a cikked második fele, a definiciós rész engem talán inkább zavart, mint érdekelt - ilyen terjedelemben. Ez sok volt.
A második fele tetszett, de kicsit azt is terjengősnek tartom. De a legjobban az élesztőgombákról szőtt gondolataidat értékeltem. Van egy köztes út, amikor a területről gyűjtenek élesztőgombát, és azzal oltják be a mustot. Ilyenkor irányított is az erjedés, meg a terroir is érvényesül.
Egyébként jó sok ilyen vitatéma van: a kén használata, a szűrés/nem szűrés vitája, a derítés/nem derítés vitája, a must flotálása/kénezéses ülepítése/természetes seprőn kiforralása, fajtaélesztő/természetes élesztő, cukorpótlás, savpótlás, tannincsere, koncentrálás terméskorlátozással/fordított ozmózissal/nem koncentrálás, stb.
(Amit írtam, jobbító szándékkal írtam, nem kötözködésképpen.)