Hello !
Nálam a VIGAS kazánbam a gázosító kamrában a kátrány jelenléte, mintha ecsettel le volna kenve vastagon alvázvédővel. Mivel én naponta kétszer pakolom meg a kazánt (reggel és este) a fa általában leég és így a magas hőtöl magától leég a kátrány.
Az égőtérben 3,5 hónap használat után jele sincs a kátránynak csak szürke hamu.
Ami fontos !!! Száraz fa és viszonylag emelt kazánvízhőmérséklet.
Van fenyveserdőm és nemrég a kidőlt száraznak vélt fákból hoztam haza. Ami száraz az ég mint a barom, de amelyik egy kicsit vizes az már az égés minőségét nagymértékben rontja és a kátrány képződés is erősödött. Úgy hogy a fenyő a nyáron víztartalom csökkentési eljárás alá fog kerülni, marad a a száraz akác.
Vigas automatikáján a vízhőmérsékletet 65-85 fok tartományban lehet beállítani. Ha az alsó értékre állítjuk és tételezzük fel az ESBE szelep 60 fok után enged melegvizet a rendszer felé akkor a fűtési rendszer felé kis tömegáram fog keringeni, lassan füti fel a lakást, puffert. Szerintem így sokat megy a kazán visszafolytva. Lehet ez is a kátrányképződés oka.
Ha viszont az ESBE pontatlan és már 55 foknál nyit akkor a rendszer felé már áramlik megfelelő térfogatáram, viszont a kazán visszatérője a szükségesnél hidegebb.
Én merülőhüvelyes 3 járatú termosztatikus szelepet építettem be és a min. visszatérő 64 fok. A kazán 75 fokra van állítva. A fűtési rendszert leválasztottam egy hiraulikus váltóval és a fűtési oldalra is beépítettem egy termoszttatikus állítható szelepet amivel tudom állítani ( szekunder oldal) a fűtési rendszer vízhofokát. Átmeneti időben 60 fok, kicsit hideg 65 fok, zima 70-72 fok.