"Én azt hittem hogy amikor belépek ebbe a topicba, akkor valami olyasmiről fogok diskurzust olvasni, aminek valami köze van a viselkedés evolúciójához."
Én is azt hittem, de mivel egy szinten érdekel a téma beleírtam.
"Ehelyett az agy szgépes modellezéséről,..."
Engem érdekel, érdekelt az élőlények viselkedése, de a pont a számítógépes modellezés és az elme valamiféle modellezése, megértése miatt.
"Megemlítve Ivan Pavlov, Niko Tinbergen, Konrad Lorenz, Karl von Frisch, Desmon Morris, Csányi Vilmos és még sok más nagyszerű tudós munkáját."
Hozzászólásodból látszik, hogy közel állhatsz az etológiához. Ezektől a tudósoktól én is sokat olvastam. Egészen véletlenül Csányi Vilmos Professzor úr a főnököm volt vagy tíz éve. Az etológia tanszéken voltam akkor egy rövid ideig programozó, rendszergazda féle. Azért mentem el onnan akkor, mert szerettem volna olyan dolgot csinálni, amit akár nevezhetjük "számítógépes etológiának" , de nem lehetett ilyesmit ott csinálni. Sima programokat kellet, kellet volna írni. Ahhoz nem volt kedvem.
Valóban igazad van ebben a topikban nem sok szó esett idáig a viselkedés evolúciójáról, nyilván azért, mert konkrétan kevés szakmabeli vetődik ide. Nincsenek is sokan. Akik ide vetődnek azok mindenféle érdeklődésű emberek. Nekem konkrétan csak egy hobbim időnként evolúciós programokat, viselkedő mesterséges élőlényeket írni számítógépre.