Mozo66 Creative Commons License 2009.02.15 0 0 1189

Szerintem nincsenek markánsan eltérő igényekkel rendelkező fajták növényvédelmi szempontból . Mint egyszer tavaly már írtam a tafrinára való " fogékonyságot " az eltérő fenológiai állapot okozza ...szerintem . Magyarul amelyik korábban kezd hajtani érzékenyebb lesz , mint amelyik később ....HA ..... egy időben permetezzük a két fajtát . És ezt általában nem szokták(-tuk) figyelembe venni .

A gyümölcsmonília pedig ugye , rovarkártétel . Ezt írtam Szilvinek is , hogy van amelyik fajtára jobban ráizgulnak a rovarok ( darazsak , méhek , hangyák stb ) . Pl augusztusban ugye nincs nektár , mit egyenek a méhek ??? ...hát barackot , különösen amelyik édes , illatos pl.: fehér fajták , flavortop , nectaross . És ugye ezeken a rovarrágás, szívás nyomokon fertőz be a monília . Ha sok fajta van ...mint nálam .... talán az egyetlen megoldás a rovarok ellen ha folyamatosan " nyomás " alatt vannak tartva . Ezért talán a kevesebbet permetező gazdák jobban járnak , ha nem a legédesebb fajtákat telepítik . Sőt az érésidőtől is függ a rovartámadás erőssége , az augusztusi melegekben a méhek okozzák a legnagyobb gondot ...nálam legalább is .

Persze vannak " igénytelenebb " fajták is , Pl.: az Earlyredhaven egy bombabiztos dolog , nem árt neki a fagy , késői indulása miatt jobban kikerüli a tafrina , és az íze miatt annyira a bogarak sem kedvelik ..... szép nagy , bőven terem , de az íze kissé üres és az állaga kissé laza , szivacsos , tehát nem az a csorgós mézédes fajta . Valamit - valamiért .
Előzmény: Flanell (1186)