Törölt nick Creative Commons License 2009.02.14 0 0 8
Sziasztok,

Persze, lehet sznoboskodni, hogy "gere" meg "jó bor nincs boltban", meg hasonlókat irogatni, de ha egyszer valakinek nem telik gere borra, meg nem tud elutazgatni a magángéppel a borospincéig, vagy épp meg kell válogatni, hogy mit mire költ, de ugyanakkor a lehetőségekből a lehető legjobbat szeretné kihozni, akkor sajnos igenis van egy értékhatár.

A gazdagság egyik szintje az, hogy milyen minőségű italokat és ételeket veszel meg. Ilyeneket írni csak azért, mert valaki nem a sokezer forintos villányit akarja, primitívség és gonoszság. Persze, én is szívesebben iszok szeremley rizlinget, de ha egyszer nem telik rá, akkor nem telik rá, ez van.

Az igaz, hogy nehéz ezer alatt "minőséginek tartott" borokat venni, sajnos ez egy drága dolog (éppen úgy, mint a jó sajtok...)... De az nem igaz, hogy nincs olcsó és jó bor. Ha a határ kimenne akár csak 1500-ig, akkor már beférne néhány olyan bor, mint a Nyakas pincészet néhány bora (pl. Irsai Olivér) vagy akár a lágy Figula Zenit, és még sok minden, amik szerintem jó borok (sőt, ahogy most egy árlistát nézek, Gere villányi olaszrizling 1200 ... nem is tudtam h van ilyen :) ). No de a kérdés 1000 forint alatt volt.

Árlista alapján: Vincellér soproni rosé, Neszmélyi cserszegi fűszeres, Borbély badacsonyi rizling... És persze a kisebb borvidékek egyes termékei, a Kunsági borvidékről Frittmann János borai között jónéhány (éééletemben nem hallottam róla, de állítólag "az év bortermelője 2007"...) ...

Ha meg épp borszaküzlet helyett plázákban vagyunk, akkor ott van rengeteg 1000 alatti bor, de hogy őszinte legyek, ezekről azért nem tudok beszámolni, mert ebben az árkategóriában még főiskola alatt beragadtam néhány (szerintem) ár/érték arányban jó borra, és a többit nem próbálgatom... Ezek pedig: fehérből a tokaj kereskedőházas sima hárslevelű/furmint/sárga muskotály, vörösből pedig a BB merlot/cabernet savignon... Az utóbbit egyre ritkábban veszem, átálltam a fehérborokra. Ha egy lágy édeskés fehérbor kell, akkor ezek a borok sztem jók. Ha száraz fehérbor, akkor egy aprócskát többet kiadva, 1200-1400ért a fentebb említett Nyakas/Figula borokat ajánlom.

Üdv,
Zs