Helem Creative Commons License 2009.02.13 0 0 38
"Amennyiben a viselkedést a tudattól elkülöníted, és valami agyi funkcióval, meg egyebekkel helyettesíted, akkor nyilván, bár a tudomány mai állása már foglalkozik a "nem a test vagyok" elmélettel, mert nagyon úgy tűnik, hogy tényleg nem a test gondolkodik....."

Mivel én foglalkozom számítógében tenyésző evolválódó, viselkedő lényekkel. Nekem erről a test-lélek dologról a következő a véleményem.

Szokásos dolog, hogy a számítógépet és programot állítják analógiának az agy és elmével. Vagy test és lélek. Szerintem ez téves, de nem alapvetően csak részben.

A mesterséges neuronhálós programjaimban az alap a gép, azaz a hardver és a rajta működő szoftver. Ez a kettő együtt az alap. Ez a kettő együtt reprezentálja azt az adatstruktúrát és számítási módot amit a rendszer csinál. De akkor mi az elme vagy lélek? Maga az adattartalom a programon belül. A számítógép hardvere és szoftvere együtt csinálja azt amit beprogramoztunk. Egy gyors ciklusban ismétlődő számítást. Ez a számítás soha nem különbözik, mindig ugyanaz vég nélkül, a program szerint. De akkor mi változik az evolúció alatt? Mitől kezdenek az én programomban a lények mégiscsak az adott körülményeknek megfelelően értelmesen viselkedni? Az adatstruktúrában lévő számok változásától. Attól függően, hogy ezek a számok hogyan változnak a program állandó működése során attól függően viselkedik másként a mesterséges lény. Ezek konkrétan a neuronhálózat súlytényezői. Ezek változnak.

Nyilván az agyban működik az elme. Az agy neuronjai elég fix valamik a rajta működő elméhez képest. Persze azok is pusztulnak. A elme viszont egy igen képlékeny valami. Az elmét én a neuronok működésének "számításának" nevezném. Sajátos módon elválaszthatatlan az agytól. Ezért nem lehet függetlenített lélek szerintem. A számítógépből viszont az adatok viszont menthetők, átvihetők más számítógépbe..

"Valamint a kvantumfizika is foglalkozik a vizsgálatot végző személy befolyásával a kísérlet lefolyására, ami halott ember esetében ugye nem okoz szemmel látható változást(mikroszkóppal láthatót sem>>>>logikus úton kikövetkeztethetőt sem), míg a különböző tudatszintű kísérletezők eltérő eredményeket kapnak."
Erről nincs véleményem.
Előzmény: Törölt nick (37)