Sziasztok! Örülök, hogy rátok találtam, kb. nyolc éve, kissebb-nagyobb kihagyásokkal nyulászkodom, saját húsfogyasztásunk egy részének fedezésére. A kissebb-nagyobb kihagyás a sok kudarcnak köszönhető ami ér időközben, de annyira szeretem a nyulat élve és halva (húsát), hogy nem birom abba hagyni..
Kudarcaim amik értek, a "tüsszögőkór", majd ól hiányában kertben tartásban, sorra hőguta, majd végre rendes ólban tavaly a középfülgyulladás vitte el szinte az egész állományt, ill. rájártak a patkányok. Tavasszal kitaláltam, hogy jóval kevesebb munkával jár, ha szabadtartásban tartom őket. Egy régen nem használt "kétlakásos" disznóól lett alulról lebetonozva, egy kifutóval, ami szintén betonos és vashálóval lekerítve, léyegében bombabiztossá csinálva, amibe költöztettem a nyuszkókat.. Az eddigi tapasztalataim az, hogy a nyulak előbb-utóbb megszokják egymást és ha nincs ivarzó nőstény nem verekednek. Ha mégis megtörténik, elég nagy a hely, hogy a gyengébb el tudjon menekülni, így megússza sérülés nélkül. Gondom itt is van, mivel kontroll nélkül párosodnak, az anyák nagyon igénybe vannak véve, és jóval könnyebben megbetegszenek. Nyáron, ill. őszre mindkét anyám felmondta a szolgálatot, a bakom él és virul. Nem tudom, esetleg valamilyen kiegészítő táplálékkal lehet-e a koondiciójukon javítani. Bár ősszel már adtam nekik vitamint. A másik, többször előfordult, hogy az anyák egymás fészkébe ellettek, hiába pakoltam szét a két almot, az általam megválasztott (pedig csak centikre volt az előzőtől) az anya nem kereste a kicsiket.. A harmadik, mégis beférkőzött valamilyen állat és egy almot eltüntetett szőrén szállán, ill. volt hogy a kissebb nyulak tudtak meglógni és kutyakajává váltak.. Szóval még mindíg nem tökéletes, de próbálkozom.. Ma vágtunk nyulat (igaz csak kettőt, fölös bakokat), de van egy alom kisnyulam, remélem gond nélkül megérik a vágósúlyt..
Van valaki aki tapasztalt szabadtartásban? Tudja valaki az egymás fészkébe ellést hogyan lehet megelőzni? Az anyaállatok kondícióját mivel lehet fokozni? Ha felütné a fejét a középfűlgyulladás (úgy tudom, nem gyógyítható) mit lehet tenni, hogy a többi megússza?
Tudom, hogy pár év, mire egy állomány beáll, feltéve, ha nem hozunk idegen nyulat a tenyészetbe, remélem elérem én ezt előbb-utóbb..