Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2009.02.06 0 0 3089
Sziasztok!

Huh, hirtelen mennyi komment :)

Én is fontosnak tartom, hogy legyen egy jól felépített, koherens egészet alkotó világ, mely által a mondanivaló közölhető. Ebben szerintem Isaac Asimov, J.R.R.Tolkien, Frank Herbert [és még sokan mások :)] kiemelkedőek.

Pl. Tolkien esetében nekem A Szilmarilok története -a tolkieni "mitológia"- sokkal jobban tetszett, mint az "alaptörténet". A könyvben a Quenta silmarillion részben a Túrin Turambar és az utána következő rész valami leírhatatlanul fantasztikus. Gondolin bukása egyenes lehangoló. Számomra ez a történet "übereli" a Gyűrűk Urát is, főleg, hogy árnyaltabb képet ad a tündékről.

A Star Warst magam is szeretem, sokszor láttam, de egy mesének tartom, és ennek megfelelően is kezelem a mondanivalóját. Tierce-ben meg külön köszönet, hogy belinkelte a hasonlóságok összevetését, magam is akartam. :)

Ha már a filmek, sorozatok világa. Nekem itt sci-fi téren abszolúte első -még az SWnél is- a Battlestar Galactica. És hitetlen, hogy mindjárt vége. Aminek örülök, hogy nem nyújtják el, mert az csak a kárára válna.

Egyszerűen alig bírja az ember a kivárni, hogy mi lesz a vége, hová akarták elvinni a történetet. Mivel nem olvasok spoilereket, így nekem minden meglepetést, úgyhogy kérek mindenkit, csak a levetített részekkel kapcsolatba nyilatkozzunk.

Hogy miért BSG? A mesteri színészek mesteri játéka, a karakterek, akik árnyalva vannak, összetettek. Apokaliptikus hangulat, egymásnak feszülő erők, érzelmek. Vallási vonulat (ami nekem külön jó pont és lényeges), a társadalmat érintő problémák kifejtése, bemutatása.