Dr.W.Gy. Creative Commons License 2009.02.06 0 0 3087
Egyetértek veled abban, hogy a világteremtés az elsődleges cél, akkor lehet jól elmerülni a műben, ha a világ jól meg van csinálva. A Gyűrűk Ura ilyen, a Dűne is, szerintem az Alapítványok is, sőt az Űrodüsszeiák is (és még biztos sok más is).
Tény, hogy a SW leginkább film és nem könyv, éppen ezért inkább a látványra van kihegyezve és az akcióra, ehhez képest szerintem egy a célnak elég jól megfelelt univerzumot mutat be, mégha az alap tényleg csupán a jó és a rossz harca (mondjuk a Gyűrűk Ura is az, de egy sokkal szélesebben kiépített világban, hisz Tolkiennek ez nagyon fontos volt, a tünde nyelv megalkotásával külön sokat foglalkozott, épp ezért az elsősorban könyv és nehéz volt minőségileg filmre vinni). A Dűne is ilyen, ezért nem született belőle igazán jó film.
Hogy melyikhez mennyire akzuális és tudományos a háttér, ezen nehéz és tán kár is vitatkozni, mondjuk én a Dűne tudományos hátterét sokkal valószerűtlenebbnek érzem (mondjuk úgy, túlzóbbnak), mint a SW-ét. Ami a visszanyúlást illeti, a SW (a IV. epizód, ami ugye az első volt) tele volt olyan elemekkel, amiből a folytatást és az előzményt is fel lehetett építeni. Ahogy a Dűne elé is oda lehet(ett) tenni a különböző Házak történetét, a butleri dzsihádot és egyebeket, úgy Darth Vader és a Jedik sztoriját is. Alapjában egyébként a SW 1-2-3, mint előzmény sztoriban még csak nem is lenne rossz, hisz ott is ott a politika, a Jedik története, tiszta Bene Gesserit. Az más kérdés, hogy a filmrevitel végülis gyenge lett, mert gagyi figurák és színészek játszottak benne, és egyébként is elvesztette a hangulatát, különösen Anakin miatt, de ez egy másik téma.
Előzmény: angyalhentes (3084)