Szerintem nem nehéz megítélni, hogy mi SciFi és mi nem az. Amit írtam azt nem a Star Wars univerzum elleni támadás miatt írtam, mert én is szeretem a Star Wars-t. Azon nőttem fel.
A Star Wars nem science ficiton. Inkább mondanám fantasy-nek. Állítólag Lucas is csak azért "rakott bele" űrhajókat mert akkor az volt a divat.
Ahogy Dr. Torkos Attila, a Dűne és a Star Wars könyvekhez is kronológiát író úriember is megjegyezte, a Star Warst nem tekinti SciFi-nek, inkább egyfajta sci-fi világra emlékeztető mesére. Ő is írta, hogy nem kell megsértődniük ezért a Star Wars rajongóknak, mert ha nem szeretné Lucas univerzumát akkor nem írna hozzá kronológiát. Teljes mértékben egyetértek Torkos Attilával. Mindent a maga helyén kell szemlélni és nem elfogultan. Mondom én, aki ismétlem már 5-6 évesen a Star Wars filmeket néztem :)
Nem azon van a hangsúly, hogy mennyire elrugaszkodott vagy hihető az egyik világ és mennyire a másik. Amiről te beszélsz az a tudományos-fantasztikus duóból csak a fantasztikum része.
Ha már a Star Wars és Dűne összehasonlításnál tartunk, ilyenkor mindig eszembe jut ez a cikk (bocsássanak meg érte a SW fanok):
http://filmter.blogter.hu/43157/lynch-hangulat_dune
A Star Wars-nak szerintem nincs valami nagy mondanivalója, azon kívül, hogy "szeretet" meg "jóság és gonoszság" viszonya. Ezért is mondanám én is inkább egyfajta mesének. Valamint ne felejtsük el, hogy a Star Wars a filmekkel lett híres és nem a könyvekkel. Nagyon kevés jó SW könyv van sajnos, a legtöbb általában a korábban már említett kommersz kategória.
Ha a Star Wars filmekben a jelmezek (pl.: Darth Vader páncélja), űrhajók (pl. csillagrombolók, halálcsillag), fegyverek (lézerkard) nem lettek volna olyan kreatívan megalkotva, akkor ma nem nagyon beszélhetnénk Star Wars kultuszról. A SW univerzum ebből táplálkozik véleményem szerint. Ezért van az, hogy a filmeket szeretjük főleg és nem a könyveket...a dűnével kicsit más a helyzet :P
Fején találtad a szöget: az ALIENS és a Terminátor is inkább horror/akció és akció, mint SciFi. Mint ahogy említettem, azért mert van egy történetben űrhajó és időutazás, esetleg robotok, attól még nem a tudományos-fantasztikus kategóriába sorolható. Bár a legtöbb ember hajlamos oda sorolni ebbe.
Ott is az érvényesül, mint a Star Wars esetében. Ha a filmekben nem lettek volna oly kreatívan megalkotva az idegenek (alienek), akkor csupán egy tizenkettő egytucat filmről beszélnénk ma. És itt is a filmeket szeretjük elsősorban, nem a könyveket. Pedig én jó pár ALIENS könyvet is olvastam.