Nagyon fontos hozzászólás!
- Két gondolat állna ezek szerint egymással szemben. Az egyik, hogy lennének hullámvölgyek, amik után jöhetnének a hullámhegyek. A másik, hogy az exponencialitás (kamatos kamat szerinti gazdasági növekedés) feléli a véges (erő)forrásokat.
- Én az utóbbi látom most erősebbnek, amennyiben a "véges" megállja a helyét. Bogár László a peak oil topikba belinkelt egyik dolgozatában azt írja, hogy 200 millió év művét (ősmaradványi energiaforrás), éltük fel 200 év alatt. Milliószoros különbség. Egy elképesztő exponencialitással, butáságokra elpazarolva, feléltük egy pilótajátékos pénzügyi rendszerben. Miközben a 7 milliárdot fogjuk nemsokára ostromolni népességben.
- Ezt kell végiggondolni és mindenkinek saját magának megválaszolnia. Korábbiakhoz képest sokkal többen vagyunk, és sokkal nagyobb tételben folyik a játszma. Ez nem sarki kocsmás pókerparti, hanem pókervilágbajnokság, ahol a nevezési díj is milliós tétel akár. Ez a döntő különbség, ezért nehéz a korábbi előzményekhez való kötés.
- Kérdés tehát, hogy Zsolt az illúziók tudatos és sokkszerű lerombolását avagy a pozitiv gondolkodás leépítését cselekszi-e nyílvánosság elött. Csak a magam nevében tudom mondani, hogy én az előbbit érzem, az utóbbira pedig nincs "jelzésem". Ami látszik számomra egyfelöl, hogy tudatosan kerüli a vad Jehovás jóslásokat is, illetve kerüli a lehetséges túlélési alternatívák adott határon túli kirészletezését. Másfelöl a sokszor linkelt jovokep.doc-ban azért bőségesen foglalkozik a jövővel: nemtriviálisan is.
- Tisztázni kell mit is értünk "világvégén", "átrendeződésen". Ez a peak oil topikban is felmerült, de ott sem tudott kielemeződni (hogy milyen tartalommal töltjük meg őket). Ki nem ért egyet abban, hogy járvány nagyon súlyos áldozatokat tud szedni, pláne sűrűn lakott helyeken. Lásd múlt századi spanyol nátha. Ki tudja kizárni, hogy lehetséges valamiféle kataklizma, valamiféle robbanás. Jelenleg is tart egy pénzügyi gazdasági válság. Miközben járunk dolgozni a munkahelyünkre, a forrongást ki tudná letagadni?
Szó nincs például arra, hogy mint Katynban fejünkben egy golyóval beleesünk egy gödörbe. Ennél sokszínűbb azért a világ.
- Beleszólásunk nem sok van. Én is csak azt szoktam mondani, figyelni kell, tanulni kell, alkalmazkodni kell, amennyire lehet előrelátni kell (az egyén szintjén).
PS: HZs-vel felvettem a kapcsolatot mailben, és nagyon érdekeseket mondott ebben a formában is.
PS2: A 1808-cal nem vagyok hajlandó foglalkozni ;)