scsaba1 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 1082
Fajták:

Az elmaradott fajtaszerkezetről a nehézkes engedélyeztetés is tehet. Biztos tudod, de _elvileg_ nem szabad olyan fajtát szaporítani, ami nem szerepel az OMMI fajtajegyzékében. (Túlszabályozottság) Oda pedig relatív hosszú vizsgálat után kerül be egy fajta, ami addigra jóformán el is avul, ill. újabb, jobb fajták jelennek.
Ez a túlszabályozottság egyfelől a termelőt védi (majd a gondoskodó állam megmondja, hogy csak bevált fajtát szabad termelni), de másfelől pont az innovációt gátolja. Bár mostanában van erre is kiskapu: a kiszemelt fajtát fel kell venni "szállítói fajtajegyzékre", és máris lehet szaporítani. Így szaporítják pl. Maria Aurelia-t. Nagy valószínűséggel az elkövetkezendő években utolérjük fajtaválasztékban az "eut".

(De ugyanez gátolja a pl. régi alma- és körtefajtákfajták szaporítását is. Műkedvelő hobbikertész körökben elég népszerűek "a nagyapa almafája", de ezek többségét is csak kézen-közön lehet beszerezni)

Nincs a Mariska-Ford-Champion vonallal semmi baj. Nálunk nagyon kedvelt fehér húsú, igazi _házikerti_ fajták. Profi ültetvénybe nem feltétlenül valók. Esetleg választékbővítésre...

A kertészeti árudákra duplán igaz, hogy ott a _kereslet_ alakítja fajtaválasztékot, ezt mint árudás mondom. Én nagyon szívesen biztosítanák széles választékot, ha a kisemberek nem csak Champion őszibarackot, a Germensdorfi cseresznyét, a Golden almát és Vilmos körtét lennének hajlandóak megvenni. Az az 5-10 százalék "megszállott" kevés. Ezer meg egy példát tudok hozni. Pl. 5 évvel ez előtt hoztam almából Rubinolát és Topázt (mindkét fajta nagyon ellenálló a lisztharmatra és a varasodásra, azaz jóformán alig kell permetezni gomabölő szerekkel) A két tizes kötegből a szezon végére kb. 2-2 darabot adtam el. Eliskoláztam, a következő szezonban megint ilyen "hatalmas" mennyiséget adtam el, a végén már ajándékba adtam ismerősöknek. A Topázból még így is van 2 db 20l-es konténerben. Cseresznyéből szintén a Germensdorfi a "király" 60 eladott Germensdorfira jut 40 egyéb (Linda, Bigaró, Katalin, Margit, Van, Szomolyai) De megnézve más lerakatok kínálatát, látható, hogy ők is ugyanezzel problémával küzdenek. És itt zsebre megy a játék... A készlet 2/3-át el kell adni, hogy nyereséges legyek. Ha csak a felét adtam el, akkor ingyen dolgoztam.

Itt el is érkeztünk az alanyokhoz. Házikerti termesztésre, amatőrök kezébe nem való intenzív alany. Így árudába sem, ahonnan az hobbisták szerzik be az oltványokat. A gyenge növekedésű alanyok igénylik a támrendszert, a jó talajt, az állandó tápanyagutánpótlást és az öntözést. Ezzel megint csak az 5-10 százalék van tisztában és tartja is be. Pl. ősszel is voltam megnézni egy ilyen házikerti almást. Tarackos homokon képzelj el derékmagasságban kikatlanozott fákat, az ágaik pedig kb. a vállamig értek. A fák egyébként 7-8 évesek lehettek, és a tulaj elmondása szerint csak pár szem dió nagyságú almát teremtek....

Mult hét pénteken megint volt nálam egy másik almás: szintén M9, de a tulaj nem épített támrendszert, mert minek az... Tavaly nyáron a szépen termő fáinak a nagy részét megdöntötték a viharok, de volt olyan is fa is, ami teljesen kifordult (homok talaj)

Én úgy gondolom, hogy mind az alany- és mind a fajtaválasztékot szét kellene bontani hobbi- és profi vonalra.

Majd írok még, de most mennem kell... :)
Előzmény: Mozo66 (1077)