Igen , igazad van , hogy nem mindenki azonos " okból " foglalkozik a barackkal . Én elsősorban gazdaságossági szemszögből nézem ( ha egyelőre nem túl nagy tételben is ) , aki csak kedvtelésből foglakozik vele mások a szempontok . Itt a környékben van egy kiskert ahol a kivágott szőlőlugasra van alakítva a barackfa , mondhatom mintaértékű , precízen kikötözve az ágak , valami csodálatos , és elég sok munkát is ad a nyugdíjas gondozójának ...ez is szempont .
Amúgy nem kimondottan törpe alanyra gondoltam amikor az alanyhasználatra gondoltam , de az tutti , hogy mandulaalanyon nem lehet egységes orsó állományt létrehozni . Persze egyedileg lehet . Sőt a növekedési erélyt is lehet szabályozni pl : tápanyagellátással(megvonással ) , talajműveléssel (nem műveléssel ) , zöldmunkával (hiányával ) stb . csak ezek ki fognak hatni a termés mennyiségére is minőségére is . Szóval nem lehet " büntetlenül " törpésíteni egy amúgy erős növekedésű fát . Sokkal jobb , ha genetikailag van visszafogva növekedés ... az alany által ... ekkor ugyan is megadhatjuk a növénynek az amúgy szükséges " ellátást " ( talajművelés , tápanyag , öntözés stb . ) és ez elsősorban a termésre fog hatni és kevésbé a növekedésre .
Szóval érdekesek ezek a dolgok , sajnos mi magyarok nagyon le vagyunk maradva ezen a téren . Persze mindenki kisérletezzen pl : a koronaalakítással , én is kisérletezek , meg fogok is még .