Szia Angyalhentes! :)Nem tudtam, hogy nem ő találta ki. Köszönet a korrekcióért. Eszembe sem jutott, hogy pont ennek a fogalomnak utána nézzek, mea culpa, mea maxima culpa. :)
Remélem a Wikipedia valamelyest helytálló.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_despotism
Ha tévedne javítsd ki esetleg -nem a Wikiben :)- adj más irányt, ahol utánanézhetek! Ezt előre is köszönöm! :)
Mindenesetre nem lep meg, talán a Dűne egyik legnagyobb értéke, hogy az emberi társadalmat, illetve az embert magát és életterét érintő tényezőket, hatásokat egy koherens egésszé tudta kovácsolni egy fantasztikus történeten keresztül.
Az ukrán-orosz gázügynek természetesen nem megfeleltettem, csak ennek kapcsán eszembe jutott az idézett rész. :) Az esetleges vonzatairól, értelmezéséről meg valóban értelmetlen vitatkozni, hisz csak egy analógiát alkalmaztam.
Szia OPi!Ugye nem gondoltad komolyan, hogy majd átnyálazzuk ezért az irományaikat? :P ;)
Szia Tierce!Nézzük meg ezt Frank Herbert tollából (hehe):
"Amikor az ellenfeled félni kezd tőled, akkor csak hagyd hatni a félelmet, hogy megdolgozza, amíg a félelemből rémület lesz. A rémült ember önmagával küzd. Végül kétségbeesetten támadásba lendül. Az a legveszélyesebb pillanat, de általában számítani lehet rá, hogy a rémült ember elkövet egy végzetes hibát. Te most azt fogod megtanulni, hogy észrevedd és kihasználd ezeket a hibákat..."Továbbá:
"Jobban lehet félni az olyan ellenségtől, akit csodálsz."Valamint:
"Ami az embernek emberfeletti erõt tud adni, az félelmetes!" A Mestert akarták volna másolni, de valahogy ez nem sikerült. :D